Wat maakt het zo moeilijk om sensitieve eigenschappen in te zetten? Deel 3/4: Je anders voelen

Je anders voelen

Wat sensitieven gemeenschappelijk hebben is dat ze zich anders voelen dan de anderen. Zij zijn de outlaws, de aliens, the round pegs in the square hole that don’t fit in. Ze voelen zich vaak niet begrepen. Doordat ze anders denken of reageren op situaties voelen ze zich ook meer afgewezen. Daardoor denken ze sneller dat er iets mis is met hen. 

Bovendien zijn het mensen die veel aan zelfreflectie doen. Dat kan er toe leiden dat ze zaken te persoonlijk nemen of dat ze te veel verantwoordelijkheid opnemen voor hoe dingen lopen. Als er iets misloopt of als ze zich niet begrepen of gehoord voelen, denken ze dat dat hun schuld is.

Ze verwijten zichzelf dat ze zich beter hadden moeten voorbereiden, zich beter hadden moeten verwoorden, (nog) meer over de dingen hadden moeten nadenken, nog meer rekening met de ander hadden moeten houden, …. En ga zo maar door. Om dat schuldgevoel te vermijden kunnen ze verschillende strategieën toepassen:

1. zich afzonderen, wat resulteert in eenzaamheid
2. nog meer hun best doen, wat resulteert in perfectionisme en uiteindelijk uitputting
3. het opgeven voor ze aan iets beginnen, wat resulteert in een laag zelfbeeld en mogelijk depressie doordat ze te weinig resultaten boeken
4. proberen meedraaien in een systeem dat niet bij hen past, wat resulteert in het herbevestigd zien van oude beperkende aannames zoals “Ik kan het niet”, “Ik ben dom”, “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik sta er altijd alleen voor”, “Ik hoor nergens bij”, “Niemand wil mij”, “Ik ben een mislukkeling”,…

Het toepassen van één van deze strategieën, verhindert gevoelige, snelle denkers om hun volle potentieel in te zetten. Nochtans is het net dat potentieel dat nodig is om een shift in leiderschap te verkrijgen. In de bedrijfswereld klinkt de roep naar gedeeld, participatief, coachend, dienend, zelfsturend- of hoe je het ook wil noemen – leiderschap. De mensen die de kwaliteiten hebben om dat waar te maken zijn al aan boord. Ze maken al deel uit van de organisaties, maar komen nog te weinig aan bod. 

Wil je met jouw sensitieve eigenschappen een tegengewicht bieden en meer warmte, menselijkheid en echtheid in organisaties willen brengen? Volg dan het online programma “De kracht van sensitieve leiders”.

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen