Keynote – Voor bedrijven

The hidden power of Imposter Syndrome

Ann Baeke

Bang om door de mand te vallen?

Imposter syndrome is een fenomeen waarbij sterke presteerders denken dat ze ontoereikend en onbekwaam zijn. Het zorgt ervoor dat slimme professionals twijfelen aan hun competentie ondanks hun prestaties.

Tot 50% van zowel mannen als vrouwen worstelt met het imposter-syndroom. 75% van de executive vrouwen geeft aan er op verschillende momenten tijdens hun loopbaan mee geconfronteerd te worden.

Burn-out en depressie, de meest voorkomende gevolgen van het imposter-syndroom, kosten de economie meer dan 1,5 miljard euro per jaar. Denk daarbij ook aan senior posities die niet ingevuld raken omdat zogenaamde imposters ze niet durven invullen. De angst om te falen resulteert in minder sterk leiderschap en remt innovatie af.

Nochtans schuilt er in het imposter syndroom ook een grote geheime kracht. Wie die kan hanteren zorgt voor een boost in productiviteit en efficiëntie. In een pakkende keynote leg ik uit hoe het werkt.

KEYNOTE

Key Takeaways

Deelnemers gaan met meer vertrouwen naar huis om nieuwe opdrachten aan te nemen en een grotere bijdrage te leveren op de werkvloer. Ze zullen ook technieken hebben om een teamcultuur op te bouwen die het vertrouwen van de werknemer cultiveert.

Ik deel je mijn aanbevelingen uit jarenlang onderzoek. Verwacht boeiende inzichten, praktische oefeningen en een vleugje humor!

Z

Imposter syndroom herkennen bij jezelf of je teamleden

Z

Saboterende gedachten een halt toe roepen

Z

De geheime kracht van het imposter syndroom ontdekken en leren inzetten als een competitief voordeel

Z

Strategieën om in teams de voordelen van imposter syndroom te benutten zonder je te verliezen in de nadelen

Z

Technieken om anderen door het imposter-syndroom te leiden

Download de fiche

9 omdenkers waarmee je het imposter syndroom de baas blijft

Je hebt een goede opleiding, dito baan en iedereen is lovend over je. Maar toch hoor je altijd dat stemmetje in je hoofd: wanneer ontdekt iedereen dat ik eigenlijk helemaal niets kan?

Mensen die last hebben van het imposter syndroom, leggen de lat genadeloos hoog voor zichzelf en onderschatten hun eigen prestaties. Hoe goed ze hun werk ook doen, hoeveel diploma’s of complimenten ze ook binnenhalen, ze zijn voortdurend bang ontmaskerd te worden omdat ze hardnekkig twijfelen aan hun eigen kwaliteiten.

Om het imposter syndroom te stoppen is het raadzaam om uit te zoeken waarvoor je precies zo bang bent. Bijvoorbeeld dat je door iedereen afgewezen wordt of misschien denk je dat je er net zo goed niet hadden kunnen zijn.

Het vraagt dat je naar binnen gaat en ontdekt welke gekwetsheid er bij jou leeft, hoe dat komt en wat je er aan kunnen doen. Tijdens coaching laat ik de innerlijke criticus van mijn klanten aan het woord zodat we voor de gepaste heling kunnen zorgen.

Om je innerlijke criticus nu alvast bij momenten een halt toe te roepen, heb ik 9 omdenk zinnetjes voor je klaargezet in een fiche. Door de zinnetjes in de fiche tegen jezelf te zeggen, ga je jezelf terug meer waarderen. 

Vul het formulier in en download de fiche.

Ann Baeke - Natural Leadership

Over

Ann Baeke

Ann Baeke - Natural Leadership - Leadership Coach

Geef uw sensitieve professionals de mogelijkheid om hun volledige potentieel te bereiken. Ann’s keynotes staan bekend om het perfect combineren van verhalen, onderzoek, strategie en inspiratie. Ze geeft het publiek nieuwe denkwijzen en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om zelfverzekerd te leiden, hun sterke punten te benutten en te gedijen in de huidige professionele wereld.

Ann’s keynotes en workshops zijn gebaseerd op haar twintig jaar ervaring als coach van high-performers bij uiteenlopende bedrijven. Haar lezingen bevatten de nieuwste onderzoeken en inzichten op het gebied van leiderschap en psychologie. Ann’s sterke sensitieve kwaliteiten maken haar een empathische presentator en bekwame workshopbegeleider die in staat is om snel contact te maken met het publiek en een boeiende ervaring te creëren die hen tot actie aanzet.

Zoek niet verder naar een bevlogen spreker voor uw volgende evenement.

"Het voorbije jaar was je een aangename sparringpartner in mijn zoektocht naar meer leiderschap. Je refereert geregeld naar academische theorieën maar luistert vooral, pikt in en graaft dieper zodat ik zelf tot inzichten en oplossingen kwam. Onze ontmoetingen waren belangrijke reflectiemomenten over wie ik als teamleider wil zijn; met mijn sterktes en zwaktes. Ik heb veel gehad aan onze gesprekken. Bedankt! "

Marleen Vanhecke – Head of Group communication & Reputation bij Elia

"Ann heeft mij geholpen in de ontwikkeling van mijn ‘leadership skills’ waarbij de focus lag op het beïnvloeden van mensen rond mij en meer op de voorgrond treden in bepaalde situaties. Doorheen onze verschillende sessies is Ann erin geslaagd om mijn perspectief en zelfbeeld omtrent deze punten stelselmatig te wijzigen. Wat ik zeer leuk vond aan onze sessies, is dat we geen vaste agenda hadden bij de start, maar door een aangename babbel automatisch op de goede punten terecht kwamen. Ann apprecieert verschillende soorten persoonlijkheden (en leiders) waardoor ze zich perfect kan aanpassen en de juiste coaching bieden."

Tom Renders – Partner bij Deloitte Belgium

“De coaching was verhelderend en richting gevend in mijn proces. Het bracht me concrete volgende stappen en gaf me het inzicht dat openheid tot echte verbinding leidt. Ik beveel Ann aan als coach omwille van haar duidelijke methodiek en scherpe blik in combinatie met een warm hart.”

Wouter Torfs – CEO Torfs

“Tijdens de coaching heb ik Ann ervaren als een wijze vrouw. Ze blijft heel rustig, haalt de punten aan die nodig zijn en laat ze ook gewoon zijn. Er is geen oordeel. Ik ben gevoelig voor mensen die snel be/veroordelen. Bij Ann heb ik me heel vrij gevoeld. Ik kon zijn wie ik ben. Ik heb Ann ervaren als een heel competente coach, ze weet waar ze mee bezig is. Dat geeft vertrouwen. De coaching heeft me duidelijke inzichten gebracht, waar ik mee aan de slag wil.”

Koen de Maesschalck – Voormalig Directeur Mens en Organisatie Colruyt Groep

Tijdens de coaching heb ik Ann ervaren als een rustbaken, als persoon, maar ook voor de vele vragen in mijn hoofd en lichaam gekoppeld aan de uitdagende functie van leidinggevende. De meest uitzonderlijke gave van Ann is dat ze in geen tijd onder je huid kan kruipen. Waar dit eerst als verwarrend en beangstigend overkomt, geeft dit in het vervolg van de coaching sessies duidelijke handvatten in het waarom je steeds weer in je valkuilen trapt. Ik durf te stellen dat Ann een duiveltje (of engeltje) op mijn schouder heeft gecreëerd dat mij telkenmale aanspreekt wanneer ik weer voor de valkuil sta: ‘stap je in de val of ga je deze situatie nu anders aanpakken, Bert?’ Een vorm van stoplicht dat je doet nadenken alvorens je doet. Ik zou Ann aan eenieder aan bevelen. Waarom? Bedenk eens zelf waarom jij steeds weer in diezelfde moeilijke situaties terecht komt. Met de hulp van Ann weet ik nu waarom en kan ik er ook iets aan en met doen. Verhelderend, beangstigend, maar vooral heel helpend. Een aanrader voor elke people leader in dagen zoals deze in het gemengd landschap van generaties, opvattingen, littekens.

Bert Ceuppens, Vice President Enterprise Sales at Telenet

 

Doorheen de sessies maar ook in de tussenperiodes werd ik getriggerd om werk te maken van een diepe en open kijk naar de wereld rondom mij en in mijn innerlijk. Het luisteren en bevragen door Ann brachten mij bij onuitgesproken belemmeringen die in mijn dagelijkse context aanwezig waren en door mij gedoogd werden. Door deze bewustwording ben ik meer op de voorgrond getreden. Ann heeft me aangezet tot zelfreflectie. Haar coachende begeleiding en luisterend oor in combinatie met een scherpe analyse en motiverende uitdaging hebben mij op er op redelijk korte termijn toe gebracht dat ik het ‘anders’ durf aanpakken richting de directe collega’s. Ann’s spreekwoordelijk duwtje in de rug om eerlijk te zijn met mezelf en in de reflectie daarover mijn houding aan te passen, hebben mij sterk geholpen. Het was een deugddoende en waardevolle samenwerking. Dank om mij daarin te hebben gecoacht.

Nick Vandevelde,  Secretaris – Generaal Fluvius

Het (intense) traject met Ann heeft me geleerd om dichter bij mezelf te blijven, als leidinggevende, als medewerker en algemeen als persoon. Ik vertrek nu - en sta ook veel vaker stil - bij wat ik zelf wil en verwacht. Daardoor zeg ik bewuster 'ja' en 'neen' tegen dingen en dat heeft me al heel wat verrijkende ervaringen, voldoening en ook zelfvertrouwen opgeleverd. Kortom, Ann heeft me geholpen mijn eigen sterktes en uitdagingen helder te zien, ze echt te beschouwen als iets wat mij mijn unieke zelve maakt en daarop voort te bouwen. Een evolutie die ook de mensen rondom mij niet is ontgaan.

Glenda Boone – Tax Director Van Havermaet / interior stylist Maison Bleue Interieurs

"Ik heb bijzonder veel aan mijn gesprekken met Ann gehad, ze hebben me meer inzicht gegeven in hoe ik in elkaar zit en hoe ik van daaruit leiding geef. Het doorzicht, het inzicht en de betrokkenheid van Ann, de thema's die ze daaruit haalt, de manier waarop ze dat doet, de vragen die ze stelt, de antwoorden en handvaten die ze aanreikt — het was ontzettend verrijkend en het heeft me als leidinggevende echt verder gebracht. If anything, had ik gewild dat ik het veel eerder had gedaan."

Wouter Van Driessche – Creative Director bij Uitgesproken (Mediahuis nv)

Heel erg bedankt nog voor onze sessie. Ongelooflijk wat jij op 1 sessie kan realiseren: ik voel me rustiger, er zijn een aantal dingen op hun plaats gevallen - eindelijk.

Leen Van Breedam – Kandidaat Notaris

Laten we kennismaken

Wil je meer weten over hoe je natuurlijk leiderschap in je organisatie kan ontwikkelen, meld je dan aan voor een vrijblijvende kennismaking.

Ik contacteer je daarna om een afspraak in te plannen.

Over Natural Leadership

Take your leadership to the Next Level

Natural Leadership wil een authentieke en effectieve bijdrage leveren aan de zelfrealisatie van mensen, teams en organisaties.

De missie van Natural Leadership, je volledige potentieel kunnen aanspreken, vul ik concreet in door enerzijds leidinggevenden te begeleiden in het versterken van hun persoonlijk leiderschap.

Anderzijds help ik teams en organisaties in het neerzetten van een mensgerichtere en sensitievere cultuur. Beide versterken elkaar en zorgen voor een blijvende transformatie.