Voor bedrijven

Keynote

Back to Human

Ann Baeke - Natural Leadership

Back to human

 

Wat als je minstens 50% van het potentieel  van je medewerkers zou verwaarlozen?

In onze complexe en veranderlijke bedrijfswereld, ervaren we sinds 2020-2021 ook de impact van de pandemie: hybride werken, nieuwe technologieën, de vraag naar meer menselijkheid en echte verbinding.

Helaas zegt maar 47% van de leidinggevenden klaar te zijn voor hun nieuwe rol. Voor veel bedrijven is de vraag: hoe ontwikkelen we empathische managers zonder al te grote investeringen? Al gedacht aan de 20% sensitieve medewerkers de je organisatie sowieso telt? En aan de 60% die het wel in zich heeft, maar niet “soft” wil overkomen.

Een rapport van het World Economic Forum over de toekomst van banen stelt dat in 2025 vaardigheden als kritisch denken, probleemoplossend vermogen, zelfmanagement, werken met mensen en communicatie het meest gevraagd zullen zijn.

In een inspirerende keynote over het belang van menselijkheid op het werk geef ik je de cijfers en feiten en activerende eye-openers. Ik deel je mijn aanbevelingen uit jarenlang onderzoek én je neemt 3 quick wins mee. Verwacht boeiende inzichten, praktische oefeningen en een vleugje humor!

3 Quick Wins

Sensitieven als sleutelfiguur

1 op 5 medewerkers is sensitief. Na de keynote kan je in je organisatie van start met de uitrol van 3 quick wins waarbij de sensitieve professional telkens de sleutelfiguur is:

Ontwikkelen van empathie door kwetsbare conversaties

Empathie wordt nog te veel als een concept gezien door managers in plaats van als een tool die je ook echt kan inzetten.

Sensitieve professionals zijn heel goed in het faciliteren van empathische conversaties. Samen met hen kunnen er werkgroepjes opgestart worden, waarin managers vertrouwd kunnen raken met empathische kwetsbare conversaties.

Supportnetwerk voor managers

De motivatie om empathisch te zijn stijgt als managers een support system hebben dat erkenning geeft voor hun effort en aangeeft dat ze niet alles alleen moeten dragen.

Sensitieve professionals kunnen vormgeven aan supportnetwerken.

Herbalanceren van de workload van de manager

Hoe groter het team, hoe moeilijker om echt persoonlijk contact te hebben. Door kleinere teams kan de manager focussen op een betere relatie met en tussen zijn teamleden. 

Sensitieve professionals kunnen ingezet worden als tussenpersoon. Als ze het mandaat van het team krijgen, kunnen ze signaleren wat onder de waterlijn speelt. Denk maar aan het klassieke “we zeggen ja in de meeting, omdat we eigenlijk niet durven zeggen wat we echt denken”  

KEYNOTE

Aan de slag in je organisatie

In mijn keynote Back to Human krijg je cijfers en feiten die zwart op wit aantonen dat soft skills niet soft zijn, integendeel, ze zijn de harde realiteit. De rol van de 20% sensitieve medewerkers die je bedrijf sowieso telt, wordt besproken in concreet inzetbare topics die verwijzen naar de quick wins van hierboven.

De keynote geeft je alvast tal van troeven:

1) Je creëert Back to human ambassadeurs

2) Je Identificeert de sensitieve professional binnen je team of organisatie en hun unieke superkrachten

3) Er komt bewustwording en herkenning door sensitieven waardoor ze hun rol kunnen opnemen

4) De ROI van sensitiviteit op de werkvloer wordt verduidelijkt in termen van bedrijfsresultaten en cultuur

5) De sensitieve professional ontdek strategieën om te gedijen en zelfvertrouwen te krijgen en te evolueren naar een sensitief leider

6) Je leert hoe je leiding geeft aan sensitieve professionals en samen met hen werkt naar betere resultaten

7) De ideale kick-off om een programma rond sensitiviteit of een pilootproject op te starten

Is jouw organisatie klaar om aandacht te geven aan het belang van menselijkheid? Contacteer me om de mogelijkeden te bespreken.

Download de fiche

5 mindhacks om please gedrag te voorkomen zodat je succesvol kan zijn én trouw blijft aan jezelf

Sensitieve mensen houden van harmonie en vermijden daarom liever conflict. Daarnaast staan ze open voor de mening van anderen. Dat kan ertoe leiden dat ze te weinig hun eigen mening geven. Omdat ze zo goed aanvoelen wat anderen verwachten, hebben ze de neiging om daaraan tegemoet te komen. Bovendien verlangen ze vaak naar goedkeuring.

Hierdoor nemen ze te weinig hun rol als sleutelfiguur in de organisatie op. De prijs die ze hiervoor betalen, is een laag zelfbeeld. Wanneer je jezelf niet de goedkeuring geeft om bv. duidelijk te maken dat jij er anders over denkt (omdat je onbewust denkt dat je door te pleasen eerder goedkeuring zal krijgen van anderen), ben je niet trouw aan jezelf. En dat erodeert – langzaam maar zeker – je geloof in jezelf.

Wat dan wel helpt? Goedkeuring vinden in jezelf, in plaats van buiten jezelf. Ik stelde een fiche op met 5 mindhacks die je daarbij kan helpen.

Vul het formulier in en download de fiche.

Natural Leadership - Ann Baeke

Over

Ann Baeke

Ann Baeke - Natural Leadership - Leadership Coach

Geef uw sensitieve professionals de mogelijkheid om hun volledige potentieel te bereiken. Ann’s keynotes staan bekend om het perfect combineren van verhalen, onderzoek, strategie en inspiratie. Ze geeft het publiek nieuwe denkwijzen en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om zelfverzekerd te leiden, hun sterke punten te benutten en te gedijen in de huidige professionele wereld.

Ann’s keynotes en workshops zijn gebaseerd op haar twintig jaar ervaring als coach van high-performers bij uiteenlopende bedrijven. Haar lezingen bevatten de nieuwste onderzoeken en inzichten op het gebied van leiderschap en psychologie. Ann’s sterke sensitieve kwaliteiten maken haar een empathische presentator en bekwame workshopbegeleider die in staat is om snel contact te maken met het publiek en een boeiende ervaring te creëren die hen tot actie aanzet.

Zoek niet verder naar een bevlogen spreker voor uw volgende evenement.

Klanten aan het woord

Het was mijn leidinggevende die voorstelde om coaching te volgen. Hij merkte op dat ik in een vergadering soms hard kon zijn, maar tegelijk was ik op bedrijfsuitjes altijd de zorgzame van de groep. Die twee uitersten kon hij niet altijd rijmen. Zelf besefte ik niet zo dat dit contrast er was, maar toen ik er via de coaching bij Ann over begon te reflecteren, klopte het wel. Op directievergaderingen kwam vooral mijn dominante, hardere, zakelijkere kant tot uiting. Ik durfde me weleens te verstoppen achter mijn intellectuele kracht. Het ene rationele argument na het andere aanbrengen, waardoor ik anderen eigenlijk geen kans gaf. En daar bereikte ik niets mee, want collega’s werden er onzeker en bang van, en gingen in weerstand. Mijn zachtheid reserveerde ik voor individuele meetings of teamgesprekken in kleinere kring. Daar liet ik mensen ook graag groeien en was ik wat toegankelijker. Want ik wilde mijn team motiveren en ontwikkelen. Ann liet me zien dat ik nergens kwam als ik als een kip ook haantjesgedrag begon te vertonen in de mannenwereld waarin ik zat. Dat deed ze door me een theoretisch kader te geven van waarom ik me zo gedroeg en waarom ik was wie ik was. De gesprekken die we hadden, lieten me inzien dat zaken uit mijn jeugd veel meer zichtbaar waren in mijn gedrag dan ik zelf besefte. Nog uitdagender werd het toen ze me uitnodigde om ook te gaan voelen en mijn lichaam te laten spreken. Gelukkig pakte Ann dit stap voor stap aan, zodat het voor mij comfortabel voelde. Essentieel daarin was voor mij het vertrouwen dat ik voelde in haar. En het feit dat ze nooit oordeelt. Ze voelde letterlijk wat ik nodig had tijdens ons traject, en speelde hierop in. Zonder deze coaching had ik niet gestaan waar ik vandaag sta. Ik zou meer stress ervaren, en nog steeds heel perfectionistisch zijn. Vandaag weet ik dat dit allemaal niet zo hoeft. Ik ben verdraagzamer geworden, naar mezelf toe, en ook naar anderen.
Sarah Timmermans

Director of Operations Carglass

Ann hielp me vertragen en gidste me met kalmte en rust; keer op keer. Ze zette me aan om mijn eigen 'personage' beter te leren kennen en van daaruit in de diepte te gaan; naar mijn eigen choreografie. Hierdoor snap ik die choreografie beter en voel ik aan hoe die me stuurt of afremt in wat ik doe. Het helpt me navigeren in de keuzes die ik maak of niet maak. Ik heb vaak aan bijzondere momenten teruggedacht...

Mieke Van Zandweghe

Humanizing Businesses

Ik besloot me te laten coachen door Ann toen ik voelde dat het moeilijker voor me werd om een leider te zijn in evenwicht. Als provinciegriffier bevind ik me op de brug tussen beleid en politiek enerzijds, en de administratie anderzijds. Ik neem mee beslissingen en zet mee lijnen uit, maar stuur tegelijk de administratie aan in de uitvoering daarvan. Soms raakte ik daardoor in een soort spreidstand, met spanning en emoties tot gevolg die ik niet altijd even goed opnieuw naast me neer kon leggen of een plaats kon geven. Ik voelde dat dit ten koste ging van mezelf. Mijn focus en efficiëntie namen af. Ik wist dat ik sensitieve eigenschappen had, maar was me er niet van bewust dat die ook konden doorslaan in een overdreven groot verantwoordelijkheidsgevoel dat me uitputte. Tijdens de coaching met Ann leerde ik om meer te voelen. Dat mag contradictorisch klinken, maar het was nodig om van daaruit stappen te zetten. Voordien wilde ik de dingen te veel vanuit mijn hoofd aanpakken. Bij Ann leerde ik actief luisteren naar de taal van mijn lichaam, en het bleek een goede signaalgever te zijn. Wat er gebeurd was als ik deze coaching niet was aangegaan? Dan was ik ongetwijfeld in een emotionele knoop verzeild, en fysiek tegen een muur aangelopen. Ik ben ervan overtuigd dat ik door goed te leren luisteren naar mijn lichaam en zowel emotionele als fysieke rust in te bouwen, een burn-out heb helpen te voorkomen.

Marc Collier

Provinciegriffier Vlaams-Brabant

Heel erg bedankt nog voor onze sessie. Ongelooflijk wat jij op 1 sessie kan realiseren: ik voel me rustiger, er zijn een aantal dingen op hun plaats gevallen - eindelijk.

Leen Van Breedam

Kandidaat Notaris

Sensitief leiderschap gaat niet over zachtheid in het nemen van beslissingen. Het zachte zit in de omgang met de mens zelf. Het gaat over hoe je het aanpakt. Als je het niet fijn vindt om in het ongewisse gelaten te worden, beeld je dan eens in wat het geeft als je dat doet met een bedrijf van 3000 man. Een aanrader voor hen die sturen op visie en intrinsieke motivatie, niet op angst, en die buiten de gebaande paden durven te gaan.
Dewi Van De Vyver

Co-founder & CEO Effex

Ik ben fundamenteel veranderd door de coaching bij Ann. Omdat ze me nieuwe handvaten gegeven heeft om mijzelf te aanvaarden zoals ik ben, mét mijn sensitiviteit, en om daar ook de vruchten van te plukken. Ik kwam bij Ann terecht op aanraden van mijn leidinggevende: uit feedbackgesprekken en evaluaties bleek namelijk dat ik dan wel goed kon samenwerken, maar soms had ik moeite om mijn grenzen te bewaken. Ik vond het moeilijk om nee te zeggen. Toegegeven: ik worstelde zelf ook. Ik merkte dat het ‘rode’ leiderstype populair was in de organisatie, maar zo was ik niet. En zo wilde ik ook niet zijn. Tijdens de coaching met Ann heb ik geleerd dat ik er mag zijn met mijn stijl en mijn sensitiviteit, en dat die de organisatie ook vooruit kan helpen. Ik durf mijn intuïtie sindsdien beter aanspreken, en schuif mijn mening sterker naar voren. Ik weet dat ik de dingen ook mag brengen zoals ik zelf voel dat ze goed zijn. Wat ik zo fijn vond aan haar begeleiding, is dat ze ontzettend goed naar me luisterde. Ze kijkt onbevangen naar mensen. Je bent geen werknemer die vanuit zijn bedrijf gestuurd wordt om opgelapt te worden, je bent een mens met talenten, maar ook met angsten en beperkingen. En daar gaat ze mee aan de slag, zonder er meteen een label op te plakken. Daardoor voelde ik vertrouwen en kon ik me openstellen. Zonder dit coachingtraject was ik wellicht op een bepaald punt in een crisis geraakt en had ik misschien bruggen opgeblazen. Dat is nu gelukkig niet gebeurd. Vandaag kan ik mijn sensitiviteit inzetten als een troef. Een hemelsbreed verschil.

Stefan Coenjaerts

Director Corporate Communications bij Telenet

Ik kwam bij Ann terecht omdat ik me als HR Director de vraag stelde of ik voldoende kon werken vanuit wat ik zelf belangrijk vind, in plaats van me voortdurend af te stemmen op wat ik dacht dat mensen in mijn omgeving belangrijk vonden. De verleiding om dat laatste te doen, was groot, wist ik. Ik kende mezelf als iemand die op zoek was naar waardering, maar daarbij durfde ik soms mijn eigen kompas uit het oog te verliezen. Dat maakte me onzeker en gespannen, ik was mezelf continu in vraag aan het stellen. En daardoor kon ik weleens verbaal in overdrive gaan, om te laten zien wat ik in mijn mars had en zo bevestiging te krijgen. Maar daardoor kregen andere mensen weinig ruimte of voelden ze zich weggeduwd. Tijdens het coachingtraject ontrafelden Ann en ik die dynamiek, en stelden we vast dat ik eigenlijk op zoek was naar waar ik zelf voor stond, naar mijn visie op de dingen. Ann hielp me mijn onderliggende waarden en overtuigingen ontdekken, en we gaven hier taal aan door ze met concrete woorden te benoemen. Dat vond ik heel helpend. Zo werden mijn waarden en overtuigingen een houvast voor wie ik wil zijn als werknemer én als mens. Dankzij de woorden slaag ik er nu ook beter in om aan te geven waarom sommige dingen voor mij belangrijk zijn. En dat creëert dan weer verbinding met de mensen om me heen, omdat we elkaar meer als mens kunnen zien als we vanop die onderliggende laag met elkaar kunnen communiceren. Op zo’n moment wordt er zo veel meer mogelijk. Dat is voor mij de belangrijkste winst die ik in de coaching bij Ann behaald heb. Dat ik minder denk vanuit spanning en conflict, en meer vanuit begrip, context, en elkaar als mens zien. En daarnaast zou het zonder de coaching ook veel moeilijker voor me geweest zijn om een evenwicht te vinden tussen mezelf zijn en tegelijk de waardering kunnen voelen van anderen. Doordat ik mijn eigen meerwaarde beter zie en meer voeling heb met waar ik voor wil staan, kan ik het beter overbrengen naar anderen en ontstaat er meer verbinding.

Catherine Laurijssen

HR Director bij KdG

Laten we kennismaken

Wil je meer weten over hoe je natuurlijk leiderschap in je organisatie kan ontwikkelen, meld je dan aan voor een vrijblijvende kennismaking.

Ik contacteer je daarna om een afspraak in te plannen.

Over Natural Leadership

Take your leadership to the Next Level

Natural Leadership wil een authentieke en effectieve bijdrage leveren aan de zelfrealisatie van mensen, teams en organisaties.

De missie van Natural Leadership, je volledige potentieel kunnen aanspreken, vul ik concreet in door enerzijds leidinggevenden te begeleiden in het versterken van hun persoonlijk leiderschap.

Anderzijds help ik teams en organisaties in het neerzetten van een mensgerichtere en sensitievere cultuur. Beide versterken elkaar en zorgen voor een blijvende transformatie.