Jaartraject

The sensitive leaders community

Krijg het leiderschapsaanzien dat je eigenlijk verdient

Wie het hardst roept, heeft er daarom niet het meeste verstand van. Voel jij veel meer aan dan sommige van je collega’s, maar wordt je boodschap niet gehoord?

 Bij de sensitive leader community leer je hoe je het leiderschapsaanzien krijgt dat je eigenlijk verdient. Ik heb het programma speciaal gemaakt voor ondernemers en senior leiders die heel scherpe antennes hebben, maar hun sensitiviteit niet altijd overgebracht krijgen.

Vaak hoor ik sensitieve ondernemers of leiders zeggen:

“Ik voel veel meer dan mijn collega’s, maar mijn boodschap wordt niet gehoord.”

“Ik heb snel door wat er nodig is, maar sta daar blijkbaar alleen in.”

“Ik zou heel graag op een sensitieve manier leiden, maar dat lukt niet in de harde omgeving waarin ik werk.”

Het resultaat is dat ze zich aanpassen. Ze gaan doen wat ze iedereen rondom hen zien doen. Waardoor ze hun prachtige kwaliteiten niet langer inzetten. Ze verliezen de fun in hun werk en lopen langzaam leeg.

Zie jezelf als visionair en positioneer je ook zo

Het is zo zonde om een carrière of bedrijf te bouwen op een verschaalde versie van jezelf. Je trekt er klanten, bazen en medewerkers mee aan die je niet ten volle waarderen. Zo wil je niet ondernemen of werken.

Maar hoe komt het dat je daar in terecht gekomen bent? De omgeving waarin je werkt is daarbij nog het minste probleem (er zijn technieken om stakeholders op je verliefd te laten worden en teamleden te activeren).

Wat veel vaker gebeurt is dat sensitieve leiders zichzelf tegenhouden. Ze zien zichzelf niet als visionair en durven zich zo niet te positioneren. Ze durven niet handelen vanuit wat zij weten dat klopt.

Er is innerlijke groei en durf voor nodig om dit te overwinnen. Hoe doe je dat?

Eén van de belangrijkste stappen is: zoek coaching en begeleiding. En zoek de mensen op die de stap wél zetten om aan de top te komen.

Als je dit gaat doen, ga je veel meer in jezelf geloven. Je gaat alleen nog maar werken met mensen die je naar waarde schatten. En je gaat daardoor met plezier echte toegevoegde waarde kunnen brengen.

Ann Baeke - Natural Leadership

Voor wie is de sensitive leaders community?

Is het tijd dat jij het leiderschapsaanzien krijgt dat je verdient? Wacht dan even, want de sensitive leader community is helaas…

…NIET voor iedere ondernemer geschikt!

Het is voor jou als je:

Een senior leider bent of een proven track als ondernemer (omzet + 100.000 euro) hebt

Bereid bent om te investeren in tijd en financieel. (Denk aan dezelfde investering als de investering voor een executive master programma)

Bereid bent om aan jezelf te werken

Het traject

Tijdens dit traject ga je individueel met mij op weg en ook met andere mensen met dezelfde worstelingen en uitdagingen, die ook het
verlangen hebben om anders te leiden.

Door deze aanpak zijn het leereffect en de resultaten van veel groter.

Deelnemers vormen een community en werken doorheen het ganse traject aan een eigen leadership challenge.

We steunen daarbij op de 5 core competenties van leiderschap.

Ann Baeke - Natural Leadership

1. Vertragen in een razendsnelle wereld

De fysieke dimensie gaat over concentratie. In het hier en nu helder van geest zijn.

Voor sensitieve leiders is de fysieke dimensie een belangrijke reddingsboei, omdat het hen toelaat de nodige rust en ontspanning te vinden. Het leren managen of het ontdekken van je sensitiviteit start hier.

2. Jezelf blijven, de manier om rekening te houden met anderen

Als je met de emotionele dimensie aan de slag gaat, leer je je gevoeligheid inzetten als een competitief voordeel.

Je leert ook hoe je gespannen of moeilijke situaties minder grote emotionele impact op jou laat hebben.

Durven stilstaan, observeren en benoemen wat er nu speelt.

3. Blijven staan, ook al is er weerstand

De mentale dimensie gaat over sensitief zelfvertrouwen opbouwen. Het helpt je om bijvoorbeeld het imposter syndroom of piekeren de baas te blijven.

Je kan weloverwogen beslissingen nemen zonder vast te lopen in details, analyse en vergelijkingen. Je kan jezelf in vraag stellen zonder je te verliezen in onzekerheid.

Zicht op patronen en systemen waar je in vastzit.

Blijven staan in je waarheid en jezelf niet verloochenen.

4. Het grotere plaatje zien

Als je goed zit in de zingevings core competentie weet je hoe je je intuïtie inzet om de beste resultaten te krijgen. Je hebt een heldere visie en kan daar de focus op houden.

Je verliest jezelf niet in people pleasen, maar gaat voor wat jij weet dat belangrijk is.

Je vindt zingeving in je werk en stimuleert anderen om dat ook te doen.

Leven, ondernemen en leiden vanuit jouw missie.

5. Samen, je moet het niet alleen doen

Het vinden van een gezamenlijke energie.

Tijdens dit traject ga je samen met andere leidinggevenden op weg. Mensen met dezelfde worstelingen en uitdagingen, maar ook met hetzelfde verlangen om anders te leiden.

Deelnemers aan het woord

Bij Belfius hebben we een project op poten gezet voor leidinggevenden die zich herkennen in sensitiviteit of het verder willen ontwikkelen.

Belfius en de gehele financiële sector is sterk gericht op resultaten en doelen halen. De financiële crisis heeft dit eigenlijk nog versterkt. Toch was er al een sensitief potentieel aanwezig, dat Belfius niet verloren wilde laten gaan.

De bank-verzekeraar koos ervoor om het menselijke meer aan bod te laten komen door een interne sensitive leaders community op te richten. Een ondersteunende community waarin sensitieve en niet-sensitieve leidinggevenden elkaar kunnen inspireren en motiveren om meer balans te vinden tussen het doelgerichte (cijfers, resultaten…) en het sensitieve (of menselijke). De focus ligt op mensen stimuleren om meer initiatief te nemen, en om te leren vertragen. Zo kan er meer duidelijkheid gegeven worden, wordt het makkelijker om medewerkers mee te krijgen en is er minder absenteïsme.

Twee mensen die deelnamen aan het traject getuigen:

“Top van Ann hoe ze kon benoemen wat er in mijn onderbewuste speelt en hoe ze me heeft geholpen om verschillende puzzelstukken in elkaar te passen. Ik heb nu een veel helderder beeld van waar ik naartoe wil en ben nog meer gemotiveerd om dit doel te bereiken.”

“Geen makkelijke week met een moeilijke evenwichtsoefening tussen twee teams met tegengestelde belangen. Ook een mix van zowel goed en slecht nieuws aan het team brengen. Maar het overheersende gevoel is dat ik de week op een positieve en voldane manier heb kunnen afsluiten. Wat ik heb opgepikt tijdens onze sessies heeft me hier veel bij geholpen.”

BELFIUS

Voor mij is het soms een uitdaging om de balans te vinden tussen emotioneel en rationeel leiderschap. Ik weet dat intuïtief en sensitief zijn een sterkte is, maar ratio en structuur zijn in mijn groter wordende bedrijf ook heel belangrijk. Tijdens de coaching met Ann – zowel individueel als in groep – heb ik in eerste instantie geleerd om goed mijn grenzen te bewaken. Ik ben heel zorgzaam, en hou altijd veel rekening met de ander. Dat brengt met zich mee dat ik soms te veel verantwoordelijkheid op mij neem, om de ander niet te belasten. Vandaag besef ik beter wat mijn verantwoordelijkheid is en tot hoever die reikt. Gaandeweg zijn we door dit persoonlijke proces dat ik aanging in mijn bedrijf steeds meer zelfsturend aan het werken. Dat was zonder de coaching bij Ann ongetwijfeld niet gelukt. Dan was ik blijven steken in het ‘te veel zelf willen doen’. Ze hielp me ook om mijn rol in het bedrijf beter af te lijnen. Waar ben ik goed in, waar krijg ik veel energie van en wat heb ik dan te creëren in mijn omgeving om in die rol te kunnen staan? In dat alles is me opgevallen hoe intuïtief Ann zelf is. Ze kan zich zo makkelijk in de ander verplaatsen dat ik soms het gevoel had dat ze mijn gedachten kon lezen. Daardoor gingen onze sessies ook meteen de diepte in en ontstond er veel zelfinzicht. Exact wat ik nodig had.

Beluister hier ook het podcastinterview.

ANN VAN DEN EYNDE

FOUNDER KOMMA BOARD

Ik had al wel eens een carrièrecoach, mentor of sponsor gehad, maar een coach waarbij zelfbewustzijn op de voorgrond stond? Dat was nieuw. En dus een drempel waar ik over moest. Maar ik voelde dat het iets met me deed toen ik Ann hoorde spreken over sensitief leiderschap. Ik wist dat ik het in me had, en ik wilde er meer mee kunnen doen. Ik wilde mezelf misbaar maken in het bedrijf. Het team meer verantwoordelijkheden laten opnemen, op een manier die goed voor hen voelde. Dus gingen we op pad. Ik vond het indrukwekkend hoe Ann zich kon inleven in de dynamiek van ons bedrijf. Ze voelde heel snel aan wat ik probeerde uit te leggen. Op een bepaald moment deden we een oefening en nam zij de plaats in van een collega die ze nog nooit ontmoet had. Ik stond versteld toen ik merkte dat ze perfect die persoon wist te vertegenwoordigen. Inclusief de daarbij horende gevoelens. Ook de manier waarop ze de groepssessies begeleide, was indrukwekkend. Ze slaagde erin om een context te creëren waarin een groep mensen die elkaar niet kenden, toch meteen persoonlijke dingen vertelden en vertrouwen voelden. Of ik zonder het traject vandaag zou staan waar ik sta? Ik denk het niet. Ik durf nu op mijn intuïtie af te gaan en weet beter dan vroeger hoe ik dingen moet aanpakken of verwoorden. Dat zou zonder dit traject moeilijker geweest zijn. Ben ik al perfect misbaar in de organisatie? Nee, zo ver zijn we nog niet. Maar ik zie wel steeds meer mensen rechtstaan, verantwoordelijkheid opnemen, beslissingen nemen in de geest van wat ik zou doen. En na mijn eigen traject inspireer ik mensen ook om zelf wat meer in te zetten op de sensitiviteit die ze bezitten, en die verder te ontwikkelen.

Beluister hier ook het podcastinterview.

WIM FARASYN

FOUNDER & MANAGING PARTNER LANARK

Als leidinggevende geloofde ik van nature heel sterk in cohesie, in samen resultaten behalen, in oplossingen die organisch ontstaan. Typisch sensitieve kwaliteiten, zo ontdekte ik tijdens een gesprek met Ann, maar toch voelde ik me soms onzeker als leider. Ik vergeleek mijn stijl met die van collega’s, en merkte dat ik er helemaal anders in stond. Was ik wel een goede leidinggevende? Gelukkig heeft Ann me doen inzien dat de manier waarop ik over leiderschap dacht niet abnormaal was. Integendeel zelfs: dat het een mooie kwaliteit was die me veel kon brengen. Tijdens een-op-eengesprekken liet ze me ervaren dat er iets niet klopte aan mijn manier van denken, en liet ze me bewust vastlopen in mijn gedachten. Zo kwam ik tot nieuwe inzichten en leerde ik mijn sensitiviteit omarmen. De sessies in groep leerden me dan weer dat ik niet alleen was met mijn struggles en gaven me bovendien de moed om verandering te brengen in mijn organisatie. Eigenlijk durf ik best zeggen dat de begeleiding van Ann lifechanging voor me geweest is. Ze heeft ervoor gezorgd dat ik mijn eigen kompas ontdekte en zo makkelijker de weg vond. En niet alleen op het werk, trouwens. Het traject liet soms dingen aan de oppervlakte komen waarvan ik niet wist dat ze er waren. Soms was dat best confronterend en weliswaar minder leuk, maar het proces waarin Ann me meenam, vormde een opbouwend geheel. Na een sessie, of dat nu in groep was of een-op-een, voelde ik me telkens een stukje dichter bij de realiteit van mezelf. Zonder Ann was dat niet gelukt. Dan was ik ongetwijfeld vastgelopen in mijn job.

Beluister hier ook het podcastinterview.

YANISSA DE JONGHE

IT MANAGER LIANTIS

Klaar om te sturen vanuit jouw visie?

Bereid om buiten de gebaande paden te treden? Plan een gratis strategiesessie voor pioniers.

Voor wie is deze gratis strategiesessie?

Bedrijfsleiders, managers, ondernemers (omzet +100.000 euro), vrije beroepen en academici die een leidende rol vervullen en door hun sensitief leiderschap het verschil willen maken.

Vul aub de vragenlijst in zodat ik je beter kan leren kennen, en om duidelijk te maken waarom je een persoonlijk gesprek met mij wil.

Er is maar een beperkt aantal gratis strategiesessies. Ik werk enkel met die leiders waarvoor ik denk dat mijn aanbod het meest geschikt is. Mocht het niet passend zijn om het gesprek in te plannen, laat ik je dat eerlijk weten.

De sessie is online en duurt 30 à 50 min.

Ik kijk er naar uit jou te spreken!

Ben je bereid om te investeren om jouw doel te bereiken? (Denk aan dezelfde investering als de investering voor een executive master programma)

Nog vragen? Contacteer me!