Wat maakt het zo moeilijk om sensitieve eigenschappen in te zetten? Deel 2/4 : Weinig rolmodellen

Weinig rolmodellen

Daar sta je dan als sensitieve leidinggevende. Weinig rolmodellen en meestal weinig begrip voor jouw aanpak, die anders is. Nochtans is het jouw manier van leidinggeven die we nodig hebben.

De wereld is volop bezig een transformatie te maken naar bewuster, intuïtiever, menselijker leiderschap. Meer in contact met de natuur en met de eigen innerlijke wijsheid. Dat is waar sensitieve mensen van nature goed in zijn. En net omdat sensitieve leiders zichzelf meer in vraag stellen en meer verbonden zijn met het grotere geheel, twijfelen ze vaak aan zichzelf.

Ze blijven op de achtergrond en observeren. Ze laten zich overroepen of intimideren door de managers en ceo’s die vooral bezig zijn met cijfers en aandeelhouders. Helaas denken we nog vaak dat wie het luidst roept de beste leider is. We vinden dat een leider visibel moet zijn. We zien dat als een competentie. Het duurt vaak een tijd voor we doorhebben dat die eerste tekens van zogezegd leiderschap later niet worden waargemaakt. 

De leider met het hoog alfa gehalte, is niet de leider die gaat zorgen voor verbinding en betere samenwerking. Daarvoor zijn andere kwaliteiten nodig. De ontwikkeling van die kwaliteiten start bij zelfbewustzijn. Het pad op weg naar zelfbewustzijn, is een pad dat niet iedereen bereid is te gaan. Het is een pittig en confronterend pad, waar je niet dadelijk de resultaten van ziet. Het haalt je uit je comfortzone.

Veel mensen hebben daar geen zin in. Ze houden liever vast aan wat ze al kennen. En waarom zou je jezelf ook in vraag stellen, als iedereen je toch volgt? Het gebrek aan rolmodellen maakt het des te moeilijker voor sensitieven om hun eigenschappen in te zetten en het nieuwe leiderschap vorm te geven. 

Mensen die spreken vanuit macht, niet vanuit kracht, daar heb ik het moeilijk mee. Veel oudere bedrijfsleiders hebben die stijl van leidinggeven. Ik zit in een comité met zo’n voorzitter. Als ik daar mijn inbreng wil doen, vanuit flow, dan word ik door hem afgeketst. Hij wil niet in vraag gesteld worden. De ervaring om telkens de mond gesnoerd te worden, heeft me geleerd om rustig te blijven en mijn tijd te nemen.

Koen De Maesschalk, Verantwoordelijke Corporate Affairs & Communicatie bij Colruyt(Uit Leider zonder masker)

Wil je met jouw sensitieve eigenschappen een tegengewicht bieden en meer warmte, menselijkheid en echtheid in organisaties willen brengen? Volg dan het online programma “De kracht van sensitieve leiders”.

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen