Angst om je eigen waarheid te volgen
Op zoek gaan naar je eigen waarheid en er naar handelen is heel spannend. Wanneer is iets goed of fout? De mensen die Anne Frank een onderduikadres hebben gegeven, hebben gehandeld naar hun eigen waarheid. Die waarheid ging in tegen de wet. Wij weten nu dat zij het juiste deden, maar hoe wisten zij dat? Er was geen formele instantie die hen daar in kon geruststellen. Integendeel.
Het vraagt veel moed om in te gaan tegen iets dat van hogerhand is opgelegd. Zo vraagt het ook veel moed en lef om het anders te doen dan de andere leidinggevenden in je organisatie. Bij de meeste mensen ligt het niet in hun natuur om in te gaan tegen de gevestigde cultuur. Het is veel veiliger om te volgen.
Als kind hebben we geleerd om de regels te volgen en volgzaam te zijn. Als sensitief kind ben je daar ofwel in meegegaan ofwel heb je je er tegen verzet. Wie als sensitief kind meegaand was heeft geleerd dat je snel kunnen aanpassen en je voelsprieten inzetten zodat je al op voorhand weet wat van je verwacht wordt, loont. Wie als kind eigenwijze vragen stelde, de juf corrigeerde en alles al door had voor de rest, kreeg vaak het deksel op zijn neus. Je bent eigenwijs, onbeleefd. Stel je niet zo aan.
In beide gevallen ben je daardoor verleerd om je eigen waarheid te volgen. Als je ouder wordt, wordt er plots van je verwacht dat je zelfverzekerd en zelfstandig bent en de leiding neemt. Lastig als je dat als kind net niet hebt geleerd. Om te leren hoe het moet, zoeken we een voorbeeld. Helaas is het stereotype beeld van leiderschap in onze maatschappij nog steeds dat van de daadkrachtige, alfa man die snel beslissingen neemt en zich niet laat leiden door zijn emoties. Sensitiviteit komt er weinig aan te pas.
Wil je weten hoe je je sensitief leiderschap goed inzet? Download het gratis e-book “De kracht van Sensitieve Leiders” waarin je 8 stappen krijgt om je sensitief leiderschapspotentieel waar te maken.
0 reacties