Meer vrijheid ervaren in je manier van leidinggeven – Stap 1: Focus op wat er echt toe doet, je missie.

Meer vrijheid ervaren in je manier van leidinggeven

Stap 1: Focus op wat er echt toe doet, je missie.

“Ik zou wel meer tijd willen vrijmaken voor mijn mensen, maar er zijn altijd wel andere zaken die dringender zijn.”

“Ik haal het wel eens aan in een directiemeeting, maar het senior management vindt het meestal maar onnozel.  Ik hou me dan in want ik wil niet dat ze me naïef vinden…”

“Als ceo zou ik mijn technical manager moeten aanspreken op zijn people skills. Maar wat als hij kwaad wordt of zich gekwetst voelt?  Dat zou afstand tussen ons creëren en dat wil ik niet.  Beter niets zeggen en afwachten. “

Een leider geeft zichzelf de vrijheid om in elke situatie te gaan voor wat hij denkt dat best is voor zichzelf én voor zijn omgeving.

Tijdens coachings krijg ik vaak voorbeelden van leiders waarin ze zichzelf saboteren. Ze dragen niet uit waar ze voor staan. En meestal zijn ze zich daar bewust van, maar weten ze niet hoe het anders kan.

Het overkomt ons allemaal. In the heat of the moment houden we ons in of doen net het tegenovergestelde van wat we hadden willen doen. Achteraf hebben we daar dan spijt van. Het is sterker dan onszelf.

Wil je op elk moment weten hoe je moet reageren of wat je moet doen om je doel te bereiken?

Wil je een krachtig en natuurlijk leider zijn waar mensen graag voor werken?

In de komende 7 weken deel ik graag met je hoe je dat doet. Elke week licht ik je een stap uit de Leadership Road to Freedom toe.

De Leadership Road to Freedom
7 beproefde stappen om meer vrijheid te ervaren als leider. 

  • De Leadership Road to Freedom
  • Je ontwikkelt een duidelijke visie en strategie die op jouw lijf geschreven zijn.
  • Je vergroot je impact op een natuurlijke mannier.
  • Je staat sterk in je schoenen en bent zeker van jezelf en je aanpak.
  • Je krijgt respect van je medewerkers, collega’s en directie.
  • Doorheen de ganse organisatie word je gezien als iemand die een visie en strategie kan uitdragen.
  • Je krijgt rust en hebt geen last meer van interne conflicten.
  • Je energiepijl ligt hoger, je hebt een positiever zelfbeeld, je kan grenzen stellen en loslaten.
  • Je verhoogt zowel je persoonlijke performance als die van je team.

Stap 1 – Focus op wat er echt toe doet

Waar kom je ‘s morgens voor uit je bed? Waar leef je voor? Wat houdt je recht op momenten dat het moeilijk gaat? Waar doe je het allemaal voor? Waar geloof je in? Waar ben jij van overtuigd?

Wat is zo belangrijk voor jou, dat je er altijd je focus op wil houden? En dan heb ik het niet over geld. Geld is alleen maar het resultaat van iets.

Het antwoord op die vragen is je persoonlijke missie. Daar begint het allemaal mee.
Net zoals een bedrijf een missie heeft, zo heb jij als persoon ook een missie. Als je wil dat jouw missie meer inhoud heeft dan de vaak uitgeholde mission en vision statements van bedrijven, dan zal je op zoek moeten gaan naar wat er voor jou echt toe doet.

Wat is je purpose?
Waar kom je ’s morgens voor uit je bed?
Wat is echt belangrijk voor jou?
Naar welke waarden leef je?
Zie je die vertaald in wat je doet?
Wat wil je bereiken? Kan je dat visualiseren?
Hoe ga je je dan voelen?
Wat is jouw visie op leiderschap?
Wat is je strategie?
Heb je een missie?
Doe je wat de buitenwereld verwacht of je volg je je eigen weg?

Eens je je missie kent, wordt leidinggeven als rijden naar een eindbestemming met je gps aan.  Je weet op elke kruispunt, bij elke beslissing die je moet nemen, waar je naar toe wil.  Je bent vol vertrouwen en straalt dat ook uit. Het enige dat je moet doen is je focus op je missie houden. Zolang je dat doet, weet je dat je de goede kant uit gaat.

Geen missie hebben, kan je vergelijken met rijden zonder gps en zonder eindbestemming. Je kent het wel, op weg met een slechte co-piloot, die hoogstwaarschijnlijk de kaart ondersteboven houdt en het altijd beter weet. Ofwel begin je aan jezelf te twijfelen ofwel krijg je knallende ruzie. In plaats van zelf te bepalen waar je naar toe wil, bepaalt je omgeving wat je doet.

Mensen met een missie

Wil je graag een voorbeeld van wat een missie zou kunnen zijn?  Tijdens de interviews voor m’n boek vroeg ik aan mensen waarom ze doen wat ze doen. Wat hen gelukkig maakt, waar ze hun energie halen, wat hen helpt doorzetten. Voor jou, ter inspiratie.

“Zorgen dat mensen meer levensplezier vinden in hun werkomgeving. Mensen (managers én werknemers) er van bewust maken dat ze daar zelf iets voor moeten doen.” Astrid De Lathauwer – Algemeen directeur Acerta Consult

“Zorgen dat de organisatie zichzelf kan aansturen.
Het is voor mij een ongelooflijk plezier om mensen te zien lukken in de dingen die ze doen.” Saskia Van Uffelen – Digital Champion Belgium, CEO Belux Ericsson

“Mensen verantwoordelijkheid laten nemen, mensen engageren.” Dirk De Wachter – Psychiater, auteur Borderline Times.

“Ik wil dingen beter maken. Ik wil het voor de mensen beter maken. Ik wil mensen gelukkig maken.” Frank Van Massenhove – Voorzitter FOD Sociale Zekerheid

“I want to give back
Naarmate ik ouder word, stel ik meer en meer vast dat ik dingen wil teruggeven. Dat is iets waar ik 10 jaar geleden niet bij stilstond.” Christel Verschaeren – Vice President Business Integration IBM

“Zelfrealisatie. Ik wil dat mensen zichzelf kunnen realiseren. Mensen bewust maken dat ze eigen verantwoordelijkheid nemen.” Monica De Coninck  – Minister van Werk

“Binden van mensen. Er voor zorgen dat mensen zichzelf in vraag stellen.” Martine Tempels – Senior Vice President Telenet for Business
 
“Transformatie:  bijdrage aan een betere wereld.
 Iets willen veranderen in de samenleving, vanop de plaats waarop ik nu sta. Ik wil bewijzen dat een bedrijf  best rendabel en duurzaam kan zijn en tegelijkertijd een positief veranderingselement in de samenleving is. ” Wouter Torfs – CEO Torfs

“Ik wil dat mijn kleinkinderen heel mooie loopbaanmogelijkheden hebben.
Ik wil er voor zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen een job hebben, waar ze hun talenten in kwijt kunnen.” Fons Leroy – CEO VDAB

Bij elke beslissing die deze mensen nemen, toetsen ze af of die in lijn ligt met hun missie. “Als ik die stap zet, helpt mij dat om dichter te komen bij wat ik wil realiseren?” Het is hun interne gps.

En jij? Weet jij wat je missie is?

Wil je meer te weten komen over je missie?

Maak gebruik van mijn exclusief zomeraanbod:

Gratis coaching sessie als je me contacteert voor 15 augustus 

Zeg me hoe ik je kan helpen. De persoon met de meest concrete case, krijgt de gratis sessie.

Vraag hier je gratis coaching sessie aan!
Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!
Leef vanuit je hart,
Ann.
www.naturalleadership.be

P.S.: Op 18 augustus om 20u geef ik een gratis exclusief webinar “De 7 stappen om een natuurlijk leider te worden” . Schrijf je hier in!  Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang.

Ann Baeke

Natural Leadership wil een authentieke en effectieve bijdrage leveren aan de zelfrealisatie van mensen, teams en organisaties.

Zelfrealisatie brengt vrijheid. Mensen voelen zich beter in hun vel. Hun performance neemt toe.

De missie van Natural Leadership – zelfrealisatie en vrijheid vinden zodat je je volledige potentieel kan aanspreken – vul ik concreet in door enerzijds leidinggevenden te begeleiden in het versterken van hun persoonlijk leiderschap.
Anderzijds help ik teams en organisaties in het neerzetten van een engagementscultuur. Beide versterken elkaar en zorgen voor een transformatie bij mensen en organisaties die engagement en welvoelen brengt.
Met als resultaat: stijging van profit en growth.

Share

Tweet

Forward

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen