Het belang van NIETS doen!

Het belang van NIETS doen!

“Ann, je bent weer aan het dromen. Hou je aandacht er bij!” werd me meer dan eens gezegd op de schoolbanken.

Dan schrok ik op uit mijn eigen imaginaire wereld en belandde ik weer voor even in het klaslokaal. 

Dromen, mediteren, downtime, ontspannen, een dutje doen, … maken het verschil tussen een gemiddelde en een exceptionele leidinggevende.

Dromen is nog steeds in veel omgevingen not done. Het wordt als niet productief aanzien. Tijdverlies. Introspectie en reflectie moeten het onderspit delven ten voordele van “nog snel dit afwerken” of “nog snel dat even doornemen”.Nochtans tonen veel studies aan dat even weg zijn van de wereld je net veel alerter en efficiënter maakt. “Niets doen” voedt onze verbeelding, verbetert onze mentale gezondheid en helpt ons om ideeën vorm te geven.

De voordelen die je haalt uit mentale breaks 

1. Problem solving

In onze digitale wereld lopen we het risico om het slachtoffer te worden van een informatieoverload.Niets doen of niets te doen hebben, stimuleert je onbewuste gedachtenprocessen. Het is net via die onbewuste processen dat je informatie integreert en associeert. Je kan het vergelijken met het doen van een “search” doorheen de database van je brein.

Doordat het een onbewust proces is, word je minder beperkt door conventionele associaties. Dat heeft als voordeel dat je veel makkelijker met nieuwe, geniale ideeën komt.

Het nadeel is dat het resultaat van die onbewuste gedachtenprocessen niet altijd dadelijk zichtbaar wordt. We hebben incubatietijd nodig.

Daarom is het belangrijk om focus op het probleem af te wisselen met triviale of ontspannende activiteiten zoals een wandeling maken, mediteren, auto rijden, een douche nemen, lezen, spelen met je kinderen, … Zo geef je je geniale ingevingen de ruimte om aan de oppervlakte te komen.

2. Rustig en helder blijven in elke situatie

Als je onder de knie krijgt hoe je mentale pauzes inlast, ben je in staat om op elk moment hoe intens, agressief, aanvalend, of emotioneel ook, te reageren op een rustige en heldere manier. Het helpt je om uit een emotioneel neerwaarste spiraal te blijven.Je kan het vergelijken met een oceaan. Aan de oppervlakte kunnen er enorme golven zijn, maar op de bodem is het altijd rustig.  Als je jezelf naar die bodem kan laten zakken, heb je altijd toegang tot rust en helderheid van geest terwijl je tegelijkertijd volop in actie bent.

Door af en toe in downtime te gaan, ontdek je dat je veel meer bent dan enkel een persoon die reactief reageert op de situatie. Als je contact hebt met de diepte in jezelf, je essentie, blijf je veel stabieler.

3. Helikopterview

Volgens onderzoek van Dr Robert Kegan is maar 1% van de mensen in staat om van op een afstand zowel naar het grotere geheel als naar zichzelf te kijken. Een kwaliteit van sterk leiderschap.Het merendeel van de mensen doet wat ze denken dat van hen verwacht wordt. 35% is in staat om in een situatie beslissingen te nemen op basis van zijn eigen waarden. Dat is al heel wat.

Door actief mentale breaks te stimuleren, zal je leren afstand nemen van jezelf en je omgeving. Je ziet makkelijker het groter geheel.  Je kan vlotter linken leggen tussen op het eerste zicht van elkaar lostaande gebeurtenissen.

4. Makkelijker beslissingen nemen waar je achteraf geen spijt van hebt

Door mentale breaks te nemen, verhinder je dat je gedachten blijven ronddraaien in loops. Je geeft je brein zuurstof, waardoor je je intuitie kan aanspreken.Maar 0,02% van onze beslissingen worden rationeel genomen. De rest wordt emotioneel genomen.

Door breaks in te lassen, laat je je rationele gedachten los, waardoor het makkelijker is om bij je intuitie te komen. Hierdoor verhinder je dat je puur op emotie reageert. Je intuïtie helpt je die beslissing te nemen die het meest strookt met je eigen waarden en het best mogelijke resultaat geeft voor je omgeving. Dit versterkt je authenticiteit als leider.

Waar en wanneer  krijg jij je beste ideeën? 

Er zijn veel gekende voorbeelden van briljante ideeën die “uit het niets” komen.  Van  Archimedes in zijn bad, tot Newton met z’n appel in zijn Lincolnshire tuin en Paul McCartney die de melodie voor “Yesterday” gecomponeerd heeft in zijn slaap.

Tijdens een interview vertelde een CEO me deze anekdote. Ze wou een creatief project wou opstarten. Bij het voorstellen van een brainstorm kreeg ze volgend antwoord van enkele jonge collega’s:  “Wil je nu eens iets weten, donderdag tussen 14u en 16u is nu net het moment dat ik geen ideeën heb. Ik heb ideeën ’s avonds als ik met mijn vrienden een pint sta te pakken. “

En jij? Wanneer krijg jij je beste ideeën?

Wil je je capaciteit om mentale breaks in te lassen verhogen? Vind je het moeilijk om jezelf even af te sluiten en gebruik te maken van je onbewuste database?Maak gebruik van mijn exclusief zomeraanbod:

Gratis coaching sessie als je me contacteert voor 15 augustus 

Zeg me hoe ik je kan helpen. De persoon met de meest concrete case, krijgt de gratis sessie.

Vraag hier je gratis coaching sessie aan!
Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!Leef vanuit je hart,

Ann.

P.S.: Op 18 augustus om 20U geef ik een gratis exclusief webinar “De 7 stappen om een natuurlijk leider te worden” . Schrijf je hier in!  Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang.

Ann Baeke

Natural Leadership wil een authentieke en effectieve bijdrage leveren aan de zelfrealisatie van mensen, teams en organisaties.

Zelfrealisatie brengt vrijheid. Mensen voelen zich beter in hun vel. Hun performance neemt toe.

De missie van Natural Leadership – zelfrealisatie en vrijheid vinden zodat je je volledige potentieel kan aanspreken – vul ik concreet in door enerzijds leidinggevenden te begeleiden in het versterken van hun persoonlijk leiderschap.

Anderzijds help ik teams en organisaties in het neerzetten van een engagementscultuur. Beide versterken elkaar en zorgen voor een transformatie bij mensen en organisaties die engagement en welvoelen brengt.

Met als resultaat: stijging van profit en growth.

Share

Tweet

Forward

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen