Wat je vakantie je vertelt over je top leiderschapskwaliteiten

Wat je vakantie je vertelt over je top leiderschapskwaliteiten

Ben jij al met vakantie geweest? Ik ging een week kamperen.

De zeldzame keer dat ik een spiegel tegenkwam, zag ik iemand met verward haar, zonder mascara met een verrimpeld t-shirt en  een twinkeling in haar ogen.

Het kind in mij mocht er weer zijn. Ik had haar lang niet meer gezien of gehoord, de kleine Ann. Nu was ze terug.

Er moest niet worden nagedacht, geanticipeerd of gepiekerd. Er moest niets gepresteerd worden. Het was tijd voor kampen bouwen, vuurtjes maken en van de wildwaterbaan glijden. Samen met mijn zoontje, luid roepend, de kriebels in onze buik voelen.
  • Het kleine meisje in mij zorgde er voor dat ik het naar mijn zin had, dat ik me kon ontspannen en genieten.

  • Ze liet mij het dromerige blauw van de lucht en het rustgevende groen van de bladeren zien.

  • Ze maakte mij ’s avonds attent op het getjirp van de krekels en ’s morgens op het vertrouwde lied van de eenzame merel.

  • Ze liet me het tintelen van mijn lichaam voelen onder een plots te koude douche.

Ineens begreep ik wat die kleine meid aan het doen was:  ze maakt me meer mens.

Ze herinnerde me aan die topkwaliteiten die als leider cruciaal zijn*, maar die we vaak achter slot en grendel steken, ook al zijn ze aanwezig in elk van ons. 

* Bevestigd door studies van Gallup en McKinsey

Top leiderschapskwaliteiten waar het kind in jou je aan herinnert op vakantie. 

1. Mededogen en empathie

Tijdens het kamperen: De buurman komt een praatje maken. Hij wil even ventileren over de gebrekkige taalkennis van terreinbeheerder. De rationele Ann wil vooral met rust gelaten worden en heeft hoegenaamd geen zin in social talk.
De kleine meid in mij voelt met hem mee en vindt zijn verhaal ook best grappig. Ik moet lachen.

Op het werk: Laat het kind in jou je er aan herinneren dat niemand in je team een nummer is.  Iedereen komt met zijn eigen bagage.  Mededogen en empathie helpen om het beste uit je mensen te halen.  Vind je empatisch zijn maar soft gedoe dat niet veel opbrengt? Lees mijn blog “ Empathy, not such a soft skill after all.” en haal er je voordeel uit.

2. Creativiteit

Tijdens het kamperen: Wat als je tijdens het douchen in het gemeenschappelijk sanitair ontdekt dat je je handdoek bent vergeten?!  Dan trek je toch gewoon je bikini terug aan en stap je naar buiten zonder je af te drogen, niet?!

Op het werk: Voor een kind is alles nieuw en opwindend. De wereld is er om te ontdekken. Je wil leren en experimenteren. Je probeert dingen uit. Bekijk het project waar je aan werkt eens door de ogen van een kind. Hoe kan het anders? Hoe zou het nog kunnen? Door problemen op een andere manier te bekijken los je ze op.

3. Vrij van oordeel

Tijdens het kamperen: Wat als je merkt dat je tentgenoten net iets minder opruimwoede hebben als jij?  De Ann die van overzicht houdt zou beginnen morren. Maar mijn kleine meisje zegt “Als ze heel de tijd bezig zijn met opruimen, is er minder tijd voor leuke gesprekken.”

Op het werk: Als kind ga je er van uit dat iedereen goede bedoelingen heeft en interessant is, totdat het tegendeel bewezen is. Het kind in jou geeft iedereen het voordeel van de twijfel.  Je oordeelt niet op voorhand. Je gaat in de eerste plaats op zoek naar de eigenschappen die je leuk vindt in iemand. 

Door je al op voorhand een oordeel te vormen over iemand in je team, “amai, die zegt weinig in meetings, geen interesse zeker”, zou het wel eens kunnen dat je een belangrijke kwaliteit van die persoon over het hoofd ziet, “tjonge, die luistert echt en kan sterke analyses maken”.

4. In het moment leven

Tijdens het kamperen: Opgaan in een boek en de tijd helemaal uit het oog verliezen.
Een week zonder internet en telefoon. Niet om de 5 minuten je mail, facebook en twitter account checken. Durf je het aan?

Op het werk: Als je jezelf toestaat om letterlijk te deconnecteren en te focussen – zoals kinderen dat kunnen – op dat ene ding dat je aan het doen bent, ga je er veel meer uithalen. Je concentratie stijgt. Het is veel makkelijker om in de flow te blijven. Als je zo gefocust bent met je team, zullen ze verstelt staan van je level van interesse en aanwezigheid. En jij zal verstelt staan van hoeveel je op die manier kan bereiken.

Heb jij je top leiderschapskwaliteiten deze zomer ook terug ontdekt? 

Steek ze niet weg tot de volgende vakantie. Laat ze doorschijnen in alles wat je als leidinggevende doet.  Je team zal er je onwaarschijnlijk dankbaar voor zijn. En jij zal je er gelukkiger bij voelen.

En als je rationele kant bezwaren opwerpt, lees dan mijn blog over engagement. 70% van het engagement van je mensen wordt bepaald door jou. Hoe beter jij je als leidinggevende in je vel voelt, hoe beter jouw mensen zich voelen. En wie zich goed voelt, is bereid die extra mile te gaan.

Wil je je top leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen?

Maak gebruik van mijn exclusief zomeraanbod:

Gratis coaching sessie als je me contacteert voor 15 augustus 

Zeg me hoe ik je kan helpen. De persoon met de meest concrete case, krijgt de gratis sessie.

Vraag hier je gratis coaching sessie aan!
Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!
Leef vanuit je hart,
Ann.

P.S.: Op 3 september geef ik samen met Fons Leroy (CEO VDAB) de workshop Road to Transformation. Klik hier voor meer info.

Ann Baeke

Natural Leadership wil een authentieke en effectieve bijdrage leveren aan de zelfrealisatie van mensen, teams en organisaties.

Zelfrealisatie brengt vrijheid. Mensen voelen zich beter in hun vel. Hun performance neemt toe.

De missie van Natural Leadership – zelfrealisatie en vrijheid vinden zodat je je volledige potentieel kan aanspreken – vul ik concreet in door enerzijds leidinggevenden te begeleiden in het versterken van hun persoonlijk leiderschap.
Anderzijds help ik teams en organisaties in het neerzetten van een engagementscultuur. Beide versterken elkaar en zorgen voor een transformatie bij mensen en organisaties die engagement en welvoelen brengt.
Met als resultaat: stijging van profit en growth.

Share

Tweet

Forward

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen