Meer vrijheid ervaren in je manier van leidinggeven – Stap 2: Realiteit

Meer vrijheid ervaren in je manier van leidinggeven

Stap 2: De Realiteit

“Een zonnige donderdagochtend.  We waren er beide van overtuigd, de ceo en ik. Dit was de juiste aanpak. Ik stond voor de leden van de raad van bestuur en vertelde ons verhaal. M’n ceo knikte me instemmend toe. En dan viel de bom. Wat er toen gebeurde had ik nooit verwacht. 

Uit het niets begon onze ceo me lastige vragen te stellen. Hij ondermijnde ons idee, wat hij niet langer als dat van ons, maar als dat van mij bestempelde. Ik wist niet waar ik het had. Alles werd zwart voor m’n ogen. Ik kon niet meer helder nadenken. Ik was compleet uit mijn lood geslagen. Ik voelde me verraden en in de steek gelaten. En wat ik nog het ergste vond: ik kon geen zinnig woord meer uitbrengen. “

Een leider geeft zichzelf de vrijheid om in elke situatie te gaan voor wat hij denkt dat best is voor zichzelf én voor zijn omgeving.

In de komende 7 weken deel ik graag met je hoe je dat doet. Elke week licht ik je een stap uit de Leadership Road to Freedom toe.

Vorige week schreef ik over stap 1, het belang van het kennen van je missie. En hoe je focus op je missie houden je helpt om je doelen te bereiken.

Deze week behandel ik stap 2: de realiteit

Stap 2 – Wat doe je “nu”? De realiteit.

Blokkeren, niet weten wat zeggen, jezelf belachelijk voelen, een woede uitbarsting, ….
Situaties die we liefst niet tegenkomen, maar die spijtig genoeg wel tot onze realiteit behoren. Achteraf vervloek je jezelf. ” Verdomme, waarom kon ik toen niet adequater reageren?” Op het moment zelf ben je verloren.

Tijdens coachings bereid ik leiders voor op dergelijke situaties. Ik ga met hen terug naar een situatie waarin ze iets soortgelijks hebben meegemaakt. We draaien de film terug. Ik laat hen van op een afstand naar zichzelf kijken. In mijn blog “het belang van niets doen” schreef ik daar al over.

Hoe reageer je?
Wat zeg je?
Welke reacties krijg je van anderen?
Hoe zien anderen jou?
Helpt wat je doet je om te bereiken wat je echt wil?
Ben je je bewust van hoe je reageert, wat je zegt, wat je doet?
Helpt wat je nu doet je bij de realisatie van je missie?

Ik vraag om heel precies te beschrijven wat er gebeurt op zo’n moment. Tijdens hun beschrijving zien de meeste mensen al gauw hoe ze het anders hadden kunnen/willen aanpakken. 

Ik vraag hen ook wat ze dan voelden. Welke fysieke gewaarwordingen ze hadden. (dichtgeknepen keel, druk op de borst, maag die samentrekt, spanning in nek of schouders)

Je lichaam vertelt je meestal wel als iets niet goed loopt.
Door je bewust te worden van de fysieke signalen van je lichaam, kan je beter luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft. Het wordt een soort waarschuwer voor je.  “Als ik mijn maag voel samentrekken en druk in mijn hoofd krijg, weet ik dat ik richting niet meer helder denken ga. Daar wil ik niet naar toe. Ander gedrag stellen dus.”

Het is pas als je je in een situatie bewust bent van wat je doet of zegt, dat je voor jezelf de mogelijkheid creëert om het anders te doen. Want je kan ander gedrag alleen maar stellen in het moment waar je in zit. NU.

Kan jij van op een afstand naar jezelf blijven kijken tijdens een stress-ervaring?

Wil je een concrete situatie samen met mij onder de loep nemen?

Maak gebruik van mijn exclusief zomeraanbod:

Gratis coaching sessie als je me contacteert voor 15 augustus 

Zeg me hoe ik je kan helpen. De persoon met de meest concrete case, krijgt de gratis sessie.

Vraag hier je gratis coaching sessie aan!
Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!
Leef vanuit je hart,
Ann.
www.naturalleadership.be

P.S.: Op 18 augustus om 20u geef ik een gratis exclusief webinar “De 7 stappen om een natuurlijk leider te worden” . Schrijf je hier in!  Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang.

De Leadership Road to Freedom
7 beproefde stappen om meer vrijheid te ervaren als leider. 

  • De Leadership Road to Freedom
  • Je ontwikkelt een duidelijke visie en strategie die op jouw lijf geschreven zijn.
  • Je vergroot je impact op een natuurlijke mannier.
  • Je staat sterk in je schoenen en bent zeker van jezelf en je aanpak.
  • Je krijgt respect van je medewerkers, collega’s en directie.
  • Doorheen de ganse organisatie word je gezien als iemand die een visie en strategie kan uitdragen.
  • Je krijgt rust en hebt geen last meer van interne conflicten.
  • Je energiepijl ligt hoger, je hebt een positiever zelfbeeld, je kan grenzen stellen en loslaten.
  • Je verhoogt zowel je persoonlijke performance als die van je team.

Ann Baeke

Natural Leadership wil een authentieke en effectieve bijdrage leveren aan de zelfrealisatie van mensen, teams en organisaties.

Zelfrealisatie brengt vrijheid. Mensen voelen zich beter in hun vel. Hun performance neemt toe.

De missie van Natural Leadership – zelfrealisatie en vrijheid vinden zodat je je volledige potentieel kan aanspreken – vul ik concreet in door enerzijds leidinggevenden te begeleiden in het versterken van hun persoonlijk leiderschap.
Anderzijds help ik teams en organisaties in het neerzetten van een engagementscultuur. Beide versterken elkaar en zorgen voor een transformatie bij mensen en organisaties die engagement en welvoelen brengt.
Met als resultaat: stijging van profit en growth.

Share

Tweet

Forward

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen