1% van de bevolking is volgens onderzoek van Kegan in staat om tegelijkertijd naar zichzelf én naar het grotere geheel te kijken. Wat houdt dat juist in?
Ken je die bollen die je kan omdraaien zodat er sneeuw naar beneden dwarrelt. Daar kan je het mee vergelijken. Steek alles waar je mee bezig bent en de manier waarop die zaken met elkaar linken in zo’n bol. En dan bedoel ik alles: je werk, de reizen die je maakt, wat je op tv ziet, die boeken die je leest, de relaties die je hebt, verhalen of indrukken die je oppikt van je kinderen, waar de mensen in je omgeving mee bezig zijn, wie je uit de weg gaat en waarom, … En kijk er dan naar, van op een afstand. Vanuit alle mogelijke invalshoeken die de bol je biedt. Stel ook jezelf in vraag. Jij zit mee in de bol. Als je wil kan je er ook eens mee schudden. En weet tegelijkertijd dat er nog zo veel is dat je bol niet bevat.
Door op die manier naar jezelf en het grotere geheel te kijken, krijg je terug overzicht. Je merkt verbanden op die je eerst niet gezien had. Omdat je van op een afstand kijkt, kan je bestaande structuren beter in vraag stellen. Je komt los van vastgeroeste routines en ziet nieuwe mogelijkheden. Je krijgt inzichten die tot oplossingen kunnen leiden voor wat eerst onmogelijk leek.
Met je nieuwe kennis kan je innovatie en transformatie in gang zetten. |
0 reacties