De Top 1 Reden Waarom Verandering In Het Bedrijfsleven Zo Moeilijk Is.

De top 1 reden waarom verandering in het bedrijfsleven zo moeilijk is

Hoe komt het toch dat we ondanks de niet mis te verstane signalen op economisch, financieel en maatschappelijk vlak toch zo weinig verandering zien in de bedrijfswereld.  Er is een sterk roep om meer menselijkheid, maar in de praktijk zien we nog vaak dat de command en control stijl stand houdt. Wat maakt het zo moeilijk?

Achter bedrijven zitten mensen.  Het zijn wij, de mensen, die het blijkbaar moeilijk hebben om de dingen anders aan te pakken. Hoe komt dat?
 
Mijn klanten vertellen me er over tijdens coaching sessies.  Ze zijn niet tevreden met hoe een situatie gelopen is, willen het anders doen, maar komen daar niet toe.   Bedrijfsleiders vertellen me bv dat ze meer willen loslaten, dat ze willen dat hun medewerkers meer verantwoordelijkheid opnemen.  “Dat lukt niet.” Zeggen ze “Uiteindelijk staan ze toch elke keer weer bij mij om een eindbeslissing te nemen. Hoe komt dat toch? Ik heb al alles geprobeerd.”

What stops you?

Ik overloop met hen elke keer hetzelfde schema.  Waar sta je nu, waar wil je naar toe en wat houdt je tegen. Door die vragen te stellen breng ik voor hen in kaart, wat er nu, op dit moment speelt. En meestal is dat ook wat er in het algemeen speelt.  Het is een terugkerend patroon.
 
Hun ogen lichten op als ik ze vraag naar hoe ze zouden willen dat het is. Ze zien het helemaal voor zich, krijgen energie en voelen zich goed.  “Als ik loslaat dan kom ik tot rust, dat geeft mij vertrouwen.”
En dan vraag ik wat zij daar zelf aan kunnen doen.  Wat kan jij doen, waardoor je je medewerkers stimuleert om meer verantwoordelijkheid te nemen. Van die vraag schrikken ze.  Wat kan ìk doen?   Ah, ik zou i.p.v. van dadelijk het antwoord te geven als ze bij mij komen, de vraag terug bij hen kunnen leggen.  Ja, ik wil meer vragen stellen en geduldig zijn.

Dan komt de vervelende vraag.  Als dat is wat je zo graag wilt, hoe komt dan dat je dat nog niet gedaan hebt?

Stilte.
 
Na een tijdje komen de redenen waarom ze niet doen wat ze eigenlijk zouden willen doen.  Ze vertellen me wat hen tegenhoudt.

De belangrijke vraag “What stops you?”
 
Wat ze me op die vraag antwoorden gaat van
“als ik dat doe, dat gaat niet goed overkomen, ik vind het juiste moment niet,  ik wil discussie en conflict vermijden, dan ga ik niet serieus genomen worden,  in vraag gesteld worden,  dan ben ik niet duidelijk genoeg, dan gaat het niet snel genoeg, dan maak ik mij belachelijk, ik heb daar geen tijd voor, mijn mensen gaan afhaken, ik ga ze demotiveren, ik mag geen stiltes laten vallen want dan denken ze dat ik het niet weet, ik ken de materie niet goed genoeg om de juiste vragen te stellen en ik moet de juiste vragen stellen, dan voel ik me ongemakkelijk, dan heb ik geen controle meer, ik kan dat niet, ik ben te dom, anderen zijn niet in mij geïnteresseerd, ik twijfel aan mezelf, heb ik niets over het hoofd gezien, ik wil zo graag helpen, ik mag mij niet moeien” tot  “ga ik niet te bazig overkomen, ga ik het wel goed doen” en alle varianten daar op afhankelijk van situatie die ze willen aanpakken.

Angst

De vaststelling dat ik telkens tot dezelfde antwoorden kom op de vraag “What stops you”, zowel bij mezelf als bij mij klanten, fascineerde me.  Veel van de antwoorden hebben te maken met angst, in al zijn vormen. Je herkent ze misschien niet dadelijk als angst, maar uiteindelijk kan je de meeste antwoorden daar wel naar terugbrengen.
 
Angst verstijft ons denken en onze acties.  Het creëert besluiteloosheid, die resulteert in stagnatie.  Ik zie getalenteerde mensen die liever oneindig blijven uitstellen dan iets ondernemen als nog maar de kleinste mogelijkheid bestaat dat het zou kunnen mislukken.  Gemiste kansen hollen je vertrouwen in jezelf uit.  Zo zet je zelf een neerwaartse gedachtenspiraal in gang, die je bevestigt in je angst.
 
Angsten die ik regelmatig zie terugkomen zijn:
 
Angst voor het onbekende, angst niet goed genoeg te zijn, angst voor afwijzing, angst niet aan de sociaal wenselijke verwachtingen te voldoen, angst om uit je comfortzone te moeten komen, angst voor schaarste, angst de druk niet aan te kunnen, angst om niet succesvol te zijn.

Het zijn exact dezelfde angsten die ons tegenhouden om verandering te brengen in onze manier van bedrijfsvoeren en leiding geven.
 
W. B. Yeats schreef ooit:
“It takes more courage to examine the dark corners of your own soul than it does for a soldier to fight on a battlefield.”

In de volgende blogs geef ik meer uitleg bij de verschillende vormen van angst.

Sterk persoonlijk leiderschap en een goed draaiend team realiseren

 

Geen eenvoudige uitdaging. Je persoonlijke ontwikkeling als leider. Uit ervaring weet ik dat dat best confronterend kan zijn. Natural Leadership heeft de nodige ervaring, technieken en effectieve methoden om je daarin te begeleiden.

Werken aan je persoonlijk leiderschap wordt eenvoudiger als je het kan doen binnen een omgeving die je steunt en eerlijke feedback geeft. Als je echt voor verandering wil gaan in je organisatie is er geen betere groep om mee te werken dan je eigen team. 

Wil je jouw sterk persoonlijk leiderschap én een sterk team realiseren? 

Geef je op voor een strategiesessie in jouw bedrijf. Ik bied tijdelijk een gratis strategiesessie aan waarin je het volgende zal leren: 

  • 4 strategiën om sterk persoonlijk leiderschap te realiseren

  • 5 strategiën om een goed draaiend team te realiseren

  • een helder stappenplan voor implementatie

In de strategiesessie krijg je zicht op hoe je beproefd een engagementscultuur kan creëren. Ik leer je werken met teams van binnen naar buiten. 

Dit aanbod geldt tot 31 mei. Let op: er is slechts plaats voor 7 strategiesessies. De gesprekken zullen plaatsvinden in mei en juni, dus geef je enkel op als je in die periode kan.

Je kan je opgeven door eenvoudig deze mail te beantwoorden. Je krijgt dan later bericht of je geselecteerd bent.

Als je je opgeeft, beantwoord dan in diezelfde mail graag de volgende vragen:

  • Wat wil je realiseren op vlak van persoonlijk leiderschap?
  • Wat brengt het jou als je dat zou realiseren?
  • Wat zijn de grootste obstakels die je ziet bij de realisatie van jouw sterk persoonlijk leiderschap?
  • Wat wil je realiseren met je team (of voor andere teams)?
  • Wat zijn de grootste obstakels die je tegenkomt bij het werken aan een sterk team?
  • Hoe belangrijk is het voor jou (op een schaal van 1 tot 10) om deze obstakels te overwinnen?

Ik zie uit naar je reactie!
Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!

Leef vanuit je hart,

Ann.

www.naturalleadership.be

 

Share

Tweet

Forward

Share


We werken met de methoden uit 
  Leider Zonder Masker

 
“Iedereen is een natuurlijk leider.
Dat ZIJN, 
een natuurlijk leider ZIJN, dat kan ik je laten ervaren.”

Enkele van mijn klanten


Klik hier of op de film voor inspiratie en testimonals.

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen