Ik deed het nooit goed genoeg

Een emotie brengt altijd een boodschap. Ze laat je weten welke pijn er in jou nog niet geheeld is. Heb je ook al gemerkt dat een emotionele reactie vaak veel heftiger is dan wat een situatie zou moeten teweegbrengen? Dat is omdat een bepaalde pijn in ons geraakt wordt, die daar al veel langer zit. Opgestapelde emoties van vroeger worden door dat ene feit opnieuw naar boven gehaald.

In mijn boek ‘sensitieve intelligentie’ geef ik het voorbeeld van Rik. Misschien herken je het wel.

De controlefreak leert vrij te zijn

Rik wil op het werk alles onder controle hebben. Alles heeft hij ervoor over, als hij maar kan voorkomen dat hij iets niet goed doet. Geeft hij een teamlid een opdracht, dan is dat met perfecte instructies en ijzeren hand, zodat de opdracht precies uitgevoerd wordt zoals Rik dat wil. Het mag hem dan wel energie kosten, zo weet hij tenminste dat het resultaat goed genoeg zal zijn. En dat is geruststellend. Als iemand van het door hem uitgestippelde pad wil afwijken, wordt Rik zenuwachtig en autoritair. Nochtans… diep vanbinnen wil hij geen autoritaire leidinggevende zijn.

Tijdens de coaching ontdekt Rik dat zijn gedrag te maken heeft met de imprint die hij als kind heeft meegekregen. ‘Kijk maar eens naar je zus, doe het zoals zij het doet. Zij doet het altijd beter.’ De woorden van zijn moeder gaven hem het idee dat hij minder was dan zijn zus. En langzaamaan installeerde zich een overtuiging: dat hij het nooit goed genoeg deed.

Maar door zich daarvan bewust te worden, slaagde Rik erin om dat te doorbreken. Hij herkent het nu wanneer zijn sturende kant de kop opsteekt, en hij weet hoe hij ervan los kan komen. In plaats van te zeggen wat anderen moeten doen, stelt hij nu vragen. Zo laat hij de ander met ideeën komen, en weet hij dat hij niet te autoritair stuurt. Tegelijk blijft hij het overzicht behouden, wat hij nodig heeft om zijn innerlijke angst te milderen.

Negatieve emoties brengen iets positiefs

Hou jij ook (te) graag de controle? Of word je soms overgenomen door emoties die wel erg heftig zijn? In hoofdstuk 2 van ‘sensitieve intelligentie’ lees je hoe negatieve gevoelens niet per se slecht hoeven te zijn. Negatieve emoties brengen iets positiefs, op voorwaarde dat je natuurlijk je weg vindt door de negativiteit. Ik heb die weg zelf afgelegd. Voor mij komt het hierop neer: je kan blijven vastzitten in crisissen en jezelf als slachtoffer zien, of je kan er iets uit leren. In het boek vertel ik hoe ik en talloze van de senior levels die ik begeleid eruit geraakt zijn. 

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen