Minder dan een jaar na het debuut van generatieve AI tools, is AI opgeklommen van een onderwerp dat voorbehouden was voor technische medewerkers naar een focus van bedrijfsleiders. Bijna een kwart van de ondervraagde C-suite executives uit een recent onderzoek van McKinsey geeft aan persoonlijk gebruik te maken van gen AI-tools voor hun werk. Bovendien geeft 40 procent van de respondenten aan dat hun organisaties hun investeringen in AI zullen verhogen vanwege de vooruitgang in gen AI.
De bevindingen van het onderzoek laten ook zien dat als het gaat om het beheren van risico’s die verband houden met gen AI, we op nog steeds in de beginfase zitten . Want minder dan de helft van de respondenten zegt dat hun organisaties daar mee bezig zijn.
In mijn boek ‘sensitieve intelligentie’ zoom ik in op 1 van de grote gevaren: bias.
“Gangbare vooroordelen in de samenleving en in het bedrijfsleven worden onbedoeld aangeleerd en gereprocuceerd door gen-AI. Dat komt omdat de mensen die de modellen input geven, ook ‘gebiast’ zijn.
Enkel als we ons bewust zijn van de beperkingen zullen we artificiële-intelligentieresultaten voorzichtiger interpreteren en toepassen, de sterke punten ervan benutten en die aanvullen met menselijke intelligentie, intuïtie en empathie. Maar dan moeten we die elementen – tip van de sluier: onze ‘sensitieve intelligentie’ – wel voldoende ontwikkeld hebben.”
Hoe AI image generators bias erger maken, merk je in dit filmpje van The London interdisciplinairy school. Het laat zien hoe AI denkt dat Barbies eruit zien in verschillende landen over de hele wereld.
De resultaten bevatten extreme vormen van vooringenomenheid, iets waar AI-beeldgeneratoren vaak toe geneigd zijn omdat ze zich baseren op de input die mensen hen vroeger geven hebben. De maatschappij waarin we leven, de opvoeding die we gehad hebben, de ervaringen die we hebben opgedaan, het zorgt er allemaal voor dat we bepaalde aannames hebben, die ongefilterd worden overgenomen door AI.
Met AI-beeldgeneratoren zoals MidJourney, Stable Diffusion en Dall-E die enorme populariteit winnen, is het belangrijk dat we waakzaam zijn voor de vormen van vooringenomenheid die deze technologieën kunnen aanwakkeren.
Sensitieve intelligentie voor razendsnelle risicobeheersing
Maak je zelf ook gebruik van AI? Als ik een vraag stel aan chat gpt ben ik onder de indruk van zijn snelheid en de hoeveelheid aan ideeen die ik krijg. Mijn brein wordt geprikkeld en wil er zo snel mogelijk mee aan de slag. Maar die gevaren dan? Barbie met een shotgun? Toch liever niet. Ik los het op door eerst volop te gaan en daarna op de rem te staan.
Die rem, dat is het inzetten van mijn sensitieve intelligentie. Die zorgt voor razendsnelle risicobeheersing. Kennis en gevoel. Mijn hoofd en hart checken wat klopt en wat niet. Je kent het wel. Dat gevoel dat je iets over het hoofd ziet. Dat er ergens iets happert. Je lichaam dat tegensputtert. Ja, maar, euh …. Vaak negeren we dat compleet. Door meer bewustzijn te ontwikkelen maak je wat niet strookt zo glashelder voor jezelf dat je er niet meer omheen kan. Het is dan net of er gaat een bliksemflits door je heen. Je verliest geen tijd en bent uiterst accuraat. Een slimme manier om om te gaan met AI-tools.
Wil je ook graag dat het vooruit gaat, maar wil je tegelijkertijd zeker zijn dat de beslissingen die je neemt correct zijn? In mijn boek sensitieve intelligentie lees je hoe je dat doet.
PS: In het najaar start ik met een groep ceo’s en ondernemers die rond mensgericht leiderschap willen werken en wat dat van hen vraagt aan sensitieve intelligentie. Hoe maak je de brug tussen mensen en organisatiestructuren? Tussen visie en realiteit? Tussen innovatie en stabiliteit? Als je daar deel van wil uitmaken, bespreek ik heel graag met je wat je van zo’n traject mag verwachten.
0 reacties