Hoe vermijd ik dat mijn collega’s mijn milde stijl als een zwakheid zien en over me heen lopen?

Sensitief zijn, is zeker geen zwakheid. Maar om het echt te kunnen gebruiken als kracht, moet je wel de stap zetten van een sensitieve persoon naar een sensitieve leider. Dan ben je zeer duidelijk in je boodschap, geef je concrete grenzen aan én ben je tegelijk mild naar de ander. Heb je je al de vraag gesteld hoe het komt dat mensen over je heen lopen? Dat is een belangrijke eerste stap.

Evolutie van sensitief persoon naar sensitief leider

Het gevoel dat er over je heen gelopen wordt is absoluut niet fijn en is spijtig genoeg iets dat veel sensitieven zullen herkennen. Sensitief leiderschap is zeker geen zwakheid.  Het kunnen inzetten van sensitief leiderschap vraagt echter wel een evolutie van sensitief persoon naar sensitief leider. Een sensitief leider maakt zaken bespreekbaar en geeft duidelijk aan wanneer er over bepaalde grenzen wordt gegaan. Sensitief leiderschap is uitermate duidelijk in de boodschap, geeft concrete grenzen aan en is tegelijkertijd mild met de persoon.

Als je wil evolueren naar sensitief leiderschap, loont het de moeite om te onderzoeken hoe het komt dat mensen over je heen lopen. Dat kan deels aan de context liggen, maar ligt ook deels bij jezelf. Je kan jezelf bijvoorbeeld de vraag stellen wat maakt dat anderen je grenzen niet respecteren? Misschien denk je dat je duidelijk bent, maar maak je jezelf tegelijkertijd kleiner? Of misschien twijfel je zelf nog over bepaalde aspecten van je leiderschap en voelen anderen dat aan? Er kunnen tal van redenen zijn. Dan heb je daar eerst aan te werken.

Innerlijk proces

Er staan als sensitieve leider is eerst en vooral een innerlijk proces. Pas als je ten volle omarmt wie je bent en vanuit je essentie gaat leidinggeven, zal je als sensitief leider gerespecteerd worden. Een directieve leider geef leiding vanuit autoriteit, regels en een extern kader, vaak gaat dit gepaard met angst- of machtsdenken. Mensen hebben schrik voor de gevolgen als ze niet doen wat de directieve leidinggevende vraagt.

Een sensitieve leider geeft leiding vanuit authenticiteit en innerlijk weten waardoor mensen zich op een natuurlijke wijze aangetrokken zullen voelen. Het vraagt moed om die intuïtie in te zetten, zeker in een omgeving die dat niet gewoon is. Net daarom is het belangrijk dat je er staat met je sensitiviteit, anders word je zo omvergeblazen door de oude machtsstructuren. Er is geen one fits al stappenplan. Wat wel voor iedereen hetzelfde is, is dat je eerst naar binnen moet voor je sterk naar buiten kan staan.

Uitwisselen en leren van elkaar

Wie al een programma bij mij gevolgd heeft, weet dat ik voorstander ben van uitwisselen en leren van elkaar. Laten we dat hier ook doen. Welke goede raad of gouden tip heb jij ooit gekregen om er voor te zorgen dat je sensitieve stijl niet als een zwakheid werd aanzien? Eentje waar je echt veel aan gehad hebt of nog altijd blij mee bent. Stel je voor dat je die niet zou gekregen hebben… Laat andere sensitieven er ook hun voordeel mee doen.  Zo bouwen we samen aan een echtere, warmere en vooral menselijkere werkomgeving.

Bedankt om je tip hieronder bij reacties te geven!

 

P.S.: Binnenkort zal het terug mogelijk zijn om je aan te melden voor het online programma “De kracht van sensitieve leiders”. Je kan je aanmelden op de wachtlijst via deze link, dan word je als eerste verwittigd. Je vindt de lijst onder aan de pagina als je de link volgt.
Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties