Als sensitieve heb ik vaak sneller dan anderen door wat er speelt. Hoe zorg ik ervoor dat mijn collega’s ook mee zijn?

Wil je niet-sensitieve collega’s meenemen in wat jij al aanvoelt, dan gebruik je daarvoor best een taal die zij goed begrijpen. Voor de ene persoon is dat cijfermateriaal, voor de andere zijn het heldere processtappen. Soms kan het zelfs nodig zijn om mensen mee te nemen in jouw denkproces.

Het verschil in snelheid zorgt vaak voor een spanningsveld. Helaas is er maar één remedie: Als jij al weet wat er speelt en je wil anderen daarin meenemen, dan heb je wat jij al weet toe te lichten in een taal die de anderen kunnen begrijpen.

 

Verschillende types rond de tafel

Afhankelijk van de verschillende types die rond de tafel zitten, zal je bijvoorbeeld wat jij al weet moeten vertalen in cijfermateriaal of in heldere processtappen of zal je anderen moeten meenemen in je denkproces.

Als je bijvoorbeeld de oplossing van een probleem al kan zien voor anderen er nog maar over beginnen denken, dan helpt het om jouw denkstappen uit te leggen. Dat is vaak niet zo makkelijk, omdat de oplossing voor jou zo evident lijkt.

Je moet dan van jouw oplossing terugdenken naar de probleemsituatie. Zo kan je achter je eigen denkproces komen. Dat kan je dan omzetten naar heldere stappen die anderen ook kunnen volgen.

 

Teamcharter

Het vraagt inspanning om dat te doen en geeft je de indruk dat je onnodig vertraagt. Als je echter als team vooruit wil komen, is het belangrijk om de iedereen mee te krijgen.

Naast de concrete oplossing die ik hier aanreik om om te gaan met het verschil in snelheid, is bespreekbaar maken in jullie team wat je van elkaar nodig hebt en hoe je elkaar kan helpen een niet te onderschatten voorwaarde voor goede samenwerking. In het filmpje over het teamcharter krijg je een eenvoudige methode om dat te doen.

 

Uitwisselen en leren van elkaar

Wie al een programma bij mij gevolgd heeft, weet dat ik voorstander ben van uitwisselen en leren van elkaar. Laten we dat hier ook doen. Welke goede raad of gouden tip heb jij ooit gekregen om er voor te zorgen dat je collega’s mee zijn? Eentje waar je echt veel aan gehad hebt of nog altijd blij mee bent. Stel je voor dat je die niet zou gekregen hebben… Laat andere sensitieven er ook hun voordeel mee doen.  Zo bouwen we samen aan een echtere, warmere en vooral menselijkere werkomgeving.

Bedankt om je advies hieronder bij reacties te geven!

 

P.S.: Binnenkort zal het terug mogelijk zijn om je aan te melden voor het online programma “De kracht van sensitieve leiders”. Je kan je aanmelden op de wachtlijst via deze link, dan word je als eerste verwittigd. Je vindt de lijst onder aan de pagina na het volgen van de link.

De kracht van Sensitieve leiders

Ann Baeke - Natural Leadership - Online Programma De kracht van Sensitieve leiders

Denk je wel eens dat je niet echt in het plaatje past? Heb je antennes die je haarscherp vertellen wat er speelt, lang voor iemand anders het doorheeft?
Veel kans dat jij een sensitief leider bent. Dit programma leert je hoe je juist dankzij je sensitiviteit organisaties en teams tot de beste resultaten kan brengen, zodat je helemaal tot je recht gaat komen en grote impact zal hebben op de mensen om je heen.

Meer weten over coaching?

0 reacties

Een reactie versturen