Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn sensitiviteit zie als een kracht en een talent, in plaats van als een zwakte?

In je vraag geef je reeds aan dat het begint bij jezelf. Dat is al een grote stap in bewustwording. Op school of thuis hebben we als kind vaak geen waardering gekregen voor onze sensitieve eigenschappen. Later op het werk zijn er bitter weinig leidinggevenden die ons voordoen hoe je je sensitieve eigenschappen kan inzetten.

Onontgonnen gebied

Een sensitieve leidinggevende staat dus in redelijk onontgonnen gebied. Dat komt omdat we bruggenbouwers zijn naar een nieuw soort leiderschap. Maar hoe doe je dat dan? Eerst en vooral door jezelf wel te kunnen waarderen voor je eigenschappen. En dat is niet zo makkelijk omdat er vaak geen extern kader is of was dat je bewierookt. Het stereotype leiderschapsbeeld (de zelfverzekerde alfa man die het goed kan uitleggen) krijgt nog steeds de meeste erkenning. De meerderheid van de mensen zit nog vast in een oud beeld van leiderschap. Dat is normaal, we hebben het zo aangeleerd gekregen. Tegelijkertijd zijn mensen op zoek naar meer menselijkheid, echtheid, warmte, verbinding. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we meer over deze behoeften durven spreken. Plots werd het aangeraden om als leidinggevende te informeren naar hoe het nu echt met je teamleden gaat. Dat was wenselijk omdat meer en meer mensen aangaven dat ze door het remote werken de connectie met het team misten. Er mocht meer gepraat worden over het emotionele. Het was niet vreemd om te zeggen dat je het moeilijk had. Psychologen en psychiaters werden overstelpt.

Complexiteit en de pandemie bondgenoten van sensitief leiderschap

Bijkomend is men in de bedrijfswereld op zoek naar een manier om met complexiteit om te gaan. De enige manier om het hoofd te kunnen bieden aan complexiteit is het omarmen van diversiteit. Je hebt de verschillende invalshoeken van al je teamleden nodig om op een innovatieve en creatieve manier te kunnen omgaan met de veelheid aan verandering. De enige manier om diversiteit echt te omarmen is empathie. Je kunnen openstellen voor een standpunt of idee dat anders is dan dat van jou. Op die manier zijn complexiteit en de pandemie bondgenoten van sensitief leiderschap. Ze maken duidelijk waarom sensitieve kwaliteiten nodig zijn. Die duidelijkheid zal sensitieve mensen helpen om hun kwaliteiten als waardevol te zien. Zeker in een rol als leider.

Meer waardering aan jezelf geven

Concreet zou je voor jezelf een opsomming kunnen maken van wat jij als je sensitieve kwaliteiten ziet, in de kolom daarnaast schrijf je op hoe je ze als leider kan inzetten, in de kolom daarnaast schrijf je waarom ze waardevol zijn. In de laatste kolom hou je voorbeelden bij van hoe je het effectief gedaan hebt. Als je dit een tijdje doet kan je terugblikken op je eigen lijst aan verwezenlijkingen op basis van net jouw sensitieve eigenschappen. Zo leer je de waardering die nog te weinig van buitenaf komt aan jezelf geven. Als je het moeilijk vindt om je eigen sensitieve kwaliteiten te benoemen of de link te leggen met hoe je ze als leider kan inzetten, help ik je daar graag mee op weg.

Uitwisselen en leren van elkaar

Wie al een programma bij mij gevolgd heeft, weet dat ik voorstander ben van uitwisselen en leren van elkaar. Laten we dat hier ook doen. Welke goede raad of gouden tip heb jij ooit gekregen om er voor te zorgen dat je sensitieve kwaliteiten meer als een kracht kon zien? Eentje waar je echt veel aan gehad hebt of nog altijd blij mee bent. Stel je voor dat je die niet zou gekregen hebben… Laat andere sensitieven er ook hun voordeel mee doen.  Zo bouwen we samen aan een echtere, warmere en vooral menselijkere werkomgeving. Bedankt om je tip hieronder bij reacties te geven!  
P.S.: Binnenkort zal het terug mogelijk zijn om je aan te melden voor het online programma “De kracht van sensitieve leiders”. Je kan je aanmelden op de wachtlijst via deze link, dan word je als eerste verwittigd. Je vindt de lijst onder aan de pagina als je de link volgt.
Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties