Hoe blijf ik mezelf als sensitief leider zonder gefrustreerd te raken door managers en leidinggevenden die niet zijn zoals ik?

Als je de weg van de sensitieve leider bewandelt, bewandel je een pad dat nog gevormd moet worden. Er zijn er nog maar weinigen die je voorgegaan zijn. Dat maakt het extra moeilijk omdat je niet veel voorbeelden hebt, integendeel, de kans is groot dat mensen niet snappen wat je aan het doen bent, het te soft vinden, je weglachen of terugfluiten. De enige manier om op je pad te blijven, is zorgen dat je zelf sterk genoeg staat. De weg van de sensitieve leider is vaak een eenzame weg, zonder veel erkenning, simpelweg omdat je iets aan het doen bent dat nog niet mainstream is.

Ookal voelen veel mensen aan dat het tijd is om menselijker leiding te geven, er zijn er niet zo veel die ook effectief de moed hebben om het anders aan te pakken. De weg van de sensitieve leider is dus in de eerste plaats een weg naar binnen. Jezelf afvragen wat je nodig hebt om deze weg te bewandelen, wetende dat je reis bij momenten eenzaam zal zijn omdat het externe kader (je werkomgeving, je bazen, je collega’s) nog niet (helemaal) mee zijn, maakt je sterker.

Het valt me op dat mensen steeds vragen naar concrete tips om hun sensitief leiderschap neer te zetten. Bijvoorbeeld zoals in jouw vraag, hoe kan ik stapsgewijs mijn stempel drukken als de omgeving (de directieve manager of overste, of de niet sensitieve collega’s) in de weg staat. Ik zou je een stappenplan kunnen geven, maar jezelf volgende vragen stellen is veel interessanter: “Hoe zou het zijn als je jouw omgeving kon zien als de ultieme uitdaging? Een test om te zien of je klaar bent om een sensitief leider te zijn?  Wat heb je nodig om om te kunnen met managers of oversten die geen boodschap hebben aan sensitief leiderschap? Hoe kan je terugvallen op jezelf als de buitenwereld niet mee wil?”

Concrete tips

Hieronder vind je ze, de concrete tips. Je zal merken dat de concrete stappen zijn niet het moeilijkst. Het om kunnen gaan met je twijfels, met geen erkenning en waardering krijgen, met anders denken dan de anderen, dat is het moeilijkst. Tegen de stroom invaren is nooit eenvoudig geweest, daar heb je uithoudingsvermogen, geduld, zelfliefde en compassie voor nodig.

Hoe kan je dicht bij jezelf blijven en zorgen dat je niet gefrustreerd raakt? Hieronder vind je mijn favorieten.

 1. Zoek uit welke toegevoegde waarde je te brengen hebt? Wat is je missie? Wat is er zo belangrijk voor je dat je bereid bent om tegen de stroom in te varen.
 2. Breng je mentale en emotionele blokkades en hoe daar mee om te gaan in kaart. Bijvoorbeeld ben ik iemand die nood heeft aan zekerheid en ga ik daardoor niet zo makkelijk ergens weg waar ik me eigenlijk niet goed voel of mijn toegevoegde waarde niet kan brengen. Als ik geen bevestiging krijg, word ik dan snel onzeker? Denk ik dat anderen me dom vinden? Ben ik snel ongeduldig en los ik de boel wel alleen op zonder de anderen erbij te betrekken? Wat is daar de impact van op mijn manier van leidinggeven en mijn team? Hoe hou ik emotioneel afstand als een autoritaire baas met zijn ogen rolt als ik met een goed idee kom?
 3. Zet je lichaam in. Leer hoe je jezelf kan ontspannen in een gespannen situatie. Leer de signalen van je lichaam kennen die je helpen om je intuitie te gebruiken.
 4. Creëer een cirkel van vertrouwelingen of gelijkgestemden waar je bij terecht kan.
 5. Train je veerkracht.
 6. Wees geduldig. Blijf op dezelfde nagel kloppen.
 7. Leer duidelijk benoemen.
 8. Geef je grenzen aan.
 9. Zeg nee.
 10. Heb een diep vertrouwen in je eigen wijsheid en straal dat ook uit.
 11. Breng wat je wil veranderen in kaart
 12. Verzamel materiaal om je idee te staven (in volgende posts geef ik een aantal statistieken mee die je kunnen ondersteunen)
 13. Kader wat je wil veranderen als een gedeelde uitdaging (what’s in it for me vanuit het standpunt van je manager)
 14. Geef zelf het voorbeeld (daarvoor heb je stap 1 tem 10 voor nodig)
 15. Ga traag maar standvastig. Begin met kleine dingen en bouw zo verder naar uitdagendere zaken. Zet praktische werkvormen uit bijvoorbeeld deep democracy of sociocracy in.
 16. Werk een plan A, B, C D, … Z uit om punt 15 te verwezenlijken
 17. Betrek anderen bij je plannen
 18. Leer samenwerken
 19. Neem de zaken niet persoonlijk

Eenvoudig toch. 🙂 Net zo eenvoudig als het antwoord op de vraag wat moet ik doen om een paar kilo’s te verliezen? Ik heb het perfecte stappenplan: minder eten, meer bewegen. Denk je dat het daarmee gaat lukken? Nee? Ik eerlijk gezegd ook niet. Helaas weten we vaak wel wat we moeten doen, die concrete stappen zijn niet het probleem. Het is de uitvoering ervan die moeilijk is, omdat die vraagt dat we een aantal persoonlijke obstakels overwinnen. Naar binnen gaan, werken aan jezelf is de enige manier om sterk genoeg te staan om de weg van de sensitieve leider te bewandelen. Je laten begeleiden door een coach is aangewezen omdat je vaak je eigen blinde vlekken niet ziet en uitstelgedrag al eens om de hoek komt kijken.

Uitwisselen en leren van elkaar

Wie al een programma bij mij gevolgd heeft, weet dat ik voorstander ben van uitwisselen en leren van elkaar. Laten we dat hier ook doen. Welke goede raad of gouden tip heb jij ooit gekregen om niet gefrustreerd te raken door managers die niet mee zijn in je sensitief leiderschap? Eentje waar je echt veel aan gehad hebt of nog altijd blij mee bent. Stel je voor dat je die niet zou gekregen hebben… Laat andere sensitieven er ook hun voordeel mee doen.  Zo bouwen we samen aan een echtere, warmere en vooral menselijkere werkomgeving.

Bedankt om je advies hieronder bij reacties te geven!

PS: Mijn tweede boek”sensitieve intelligentie” komt uit midden november. De pre-order pagina is al live. De eerste 50 bestellingen ontvangen een gesigneerd exemplaar en maken kans op een gratis ticket voor de boeklancering op 24 november. Check it out: https://naturalleadership.be/boek-sensitieve-intelligentie/

 

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties