Hoor ik nog wel thuis in de corporate wereld? Begin ik niet beter op mezelf, of in een omgeving waar ik helemaal mezelf mag zijn?

Onderzoeken of je op jezelf wil beginnen is niet iets waar je licht over wil gaan. Afhankelijk van waar je in je proces bent zijn er verschillende vragen die je jezelf kan stellen of acties die je kan ondernemen. Als coach exploreer ik die vragen en acties samen met je. Er is nooit een pasklaar antwoord. De enige die het antwoord kan vinden ben jij zelf. Ik geef je hieronder enkele voorbeelden met drie concrete tips. 

Neem zowel verstandelijke als intuitieve elementen in je beslissingsproces op

De coach is er om het denkproces te activeren en te observeren. Vanuit die observatie spiegel ik zaken waardoor je meer inzicht in jezelf krijgt. Als we over een bepaalde keuzerichting praten en ik observeer dat je daar helemaal van opklaart en sterretjes in je ogen krijgt, dan geef ik je die informatie terug. Veel mensen merken bij zichzelf niet op wat hen energie geeft. Vaak kijken ze mij verbaasd aan als ik hen die observaties teruggeef. Nochtans is kunnen invoelen wat de impact van een bepaalde keuze op je zal zijn een belangrijke indicator. In mijn praktijk ga ik daarom graag verder dan enkel het mentale denkproces.  De vraag “Als alles kon en je met niets rekening zou moeten houden, wat zou je dan willen doen?” is bijvoorbeeld een vraag waar je over zal nadenken waardoor je tot een mentale output zal komen. Heel waardevol. Maar je wil verder gaan dan dat. Je wil meer zekerheid over je keuze. Die kan je krijgen door niet enkel je verstand te betrekken bij je keuze, maar ook je intuïte, je innerlijke wijsheid. Als mensen bij mij komen met bijvoorbeeld 2 mogelijkheden waar ze niet uit kunnen kiezen, dan geef ik het coachingproces zodanig vorm dat er niet enkel met het verstand maar ook met de intuitie gekozen wordt. Dat geeft een veel rijker antwoord. Bij intuitieve keuzes merk ik bij de klant vaak ontspanning en opluchting. Meestal komen ze bij de keuze die ze altijd hadden willen nemen, maar waar ze omwille van allerlei redenen (financieel, verwachtingen van anderen, verantwoordelijkheidsgevoel, verplichtingen, …) zelfs niet durfden aan denken. 

Concreet is mijn eerste tip: verrijk jezelf door zowel een verstandelijke als intuïtieve elementen in je beslissingsproces op te nemen.

Onderzoek wat je nog te leren hebt in de positie waar je nu bent

Daarnaast is het interessant om te onderzoeken wat je nog te leren hebt in de positie waar je nu bent. Je bent daar niet toevallig. Heb je daar nog iets te leren of is het inderdaad het moment om de volgende stap te zetten? Ergens weggaan omdat je iets wil vermijden (bijvoorbeeld een collega waar je niet mee door dezelfde deur kan of een baas die je geen erkenning geeft) levert meestal niet veel op. Wat je wil vermijden, krijg je gegarandeerd terug gepresenteerd in je volgende situatie. Let op, het kan ook zijn dat je een nieuwe situatie verkiest om te leren wat je nog te leren hebt. De huidige situatie kan bijvoorbeeld niet voedend voor je zijn omdat je persoonlijke waarden niet in alignment zijn met de waarden van de organisatie waar je voor werkt.

Concreet mijn tweede tip: onderzoek wat je nog te leren hebt in de positie waar je nu bent en waar je dat wil leren.

Wat is jouw toegevoegde waarde?

Een laatste weggever die ik je nog kan geven is dat je wil onderzoeken wat de toegevoegde waarde is die je te brengen hebt. Waar ben jij heel goed in, zo goed dat je het vanzelfsprekend vindt, moeiteloos kan inzetten en leuk vindt en waar je ook je boterham mee kan verdienen? Ben je dat waar je heel goed in bent nu al ergens aan het doen (mogelijk onbewust) of is er een plaats waar je daarmee kan experimenteren om te zien of dat hetgene is waar je je op wil richten? Ga over tot actie zodat je je idee ook kan toetsen aan de reactie van je omgeving.

Concreet mijn derde tip: onderzoek waar jij heel goed in bent, zo goed dat je het vanzelfsprekend vindt, wat je moeiteloos kan inzetten en leuk vindt en waar je ook je boterham mee kan verdienen

Je ziet veel vragen en deze vragen zijn uiteraard nog maar het topje van de ijsberg. Het loont de moeite je te laten begeleiden, zodat je voldoende diepgaand kan onderzoeken. Zo vermijd je om achteraf met een keuzekater te zitten.

P.S.: Binnenkort zal het terug mogelijk zijn om je aan te melden voor het online programma “De kracht van sensitieve leiders”. Je kan je aanmelden op de wachtlijst via deze link, dan word je als eerste verwittigd. Je vindt de lijst onder aan de pagina als je de link volgt.

De kracht van Sensitieve leiders

Ann Baeke - Natural Leadership - Online Programma De kracht van Sensitieve leiders

Denk je wel eens dat je niet echt in het plaatje past? Heb je antennes die je haarscherp vertellen wat er speelt, lang voor iemand anders het doorheeft?
Veel kans dat jij een sensitief leider bent. Dit programma leert je hoe je juist dankzij je sensitiviteit organisaties en teams tot de beste resultaten kan brengen, zodat je helemaal tot je recht gaat komen en grote impact zal hebben op de mensen om je heen.

Meer weten over coaching?

0 reacties

Een reactie versturen