Open en bloot bij KBC 1/2: “Ik voel me vaak eenzaam. Ik spreek een andere taal”

Individualisme is nog nooit zo groot geweest

Jan Terlouw riep ons eind 2016 op om terug touwtjes uit de brievenbussen te laten hangen.  Stephen Hawking waarschuwde dat we ons in het gevaarlijkste moment van de menselijke geschiedenis bevinden. Net op het moment dat Amazon fier Amazon.go boven de doopvont hield. Een supermarkt met “checkout free” shopping experience. Mensen achter de kassa zijn overbodig.

Zowel Hawking als Terlouw  wijzen op de gevolgen van globalisering en de toenemende digitalisering. We leven in een periode waarin individualisme nog nooit zo groot is geweest. De verkiezing van Donald Trump en de Brexit zijn daar het gevolg van. Een roep van woede van mensen die het gevoel hebben dat ze in de steek werden gelaten door hun leiders  “Welke jobs zullen de nieuwe technologieën ons nog laten?” vragen ze zich angstig af. Nochtans moeten we net nu meer dan ooit inzetten op samenwerking.

We moeten net nu meer dan ooit inzetten op samenwerking

We staan voor immense uitdagingen, met de klimaatverandering, overbevolking, de migratiestroom, het verdwijnen van meerdere soorten, ziektes, de verzuring van onze oceanen, problemen met voedselproductie,…
 
Organisaties , ja zeker ook politieke, hebben het potentieel om betere samenwerking mogelijk te maken.  Ze kunnen als katalysator werken door leiders naar voor te schuiven die tonen dat het ok is om menselijk te zijn en elkaar nodig te hebben.  Leiders waar mensen terug connectie mee voelen. Want de rationele – structurele kijk op organisaties , daar redden we het al lang niet meer mee. Wat we nodig hebben is een echt samenwerkende wereld, die veel verder gaat dan de obligate liefdadigheidsacties om ons geweten mee te sussen.
 
We hebben nood aan (politieke) leiders die hun masker durven afzetten. Natuurlijke leiders, die kunnen connecteren, zich kwetsbaar opstellen, het grote geheel zien en de emotionele moed hebben om met mededogen in dialoog te gaan. Hoe de vorige generaties het hebben aangepakt, werkt niet meer in de huidige tijdsgeest van burn-outs en smeltend ijs.
 
Maar hoe begin je daar aan? Het is niet eenvoudig om het roer om te gooien en los te komen van hoe we het altijd gedaan hebben. Maar het kan!
 

Durf je masker afzetten @ KBC

Midden oktober gaf ik een lezing bij KBC.

Een avond over kwetsbaarheid en hoe dat leidt tot geëngageerde teams.

Ik interviewde Dirk Cuypers, CIO KBC Bank en Verzekeringen en Veerle Timmermans, Directeur Commerciële Kredieten. 

2 leiders die hun masker afzetten. Ze brachten een persoonlijk stuk tijdens het event. Hieronder vind je hun verhaal. Welke evolutie ze doormaakten als mens, waardoor ze nu een beter leider zijn. En waar ze nu nog tegen aanlopen.
 
Heel open en bloot. Kwetsbaar. En met veel emotionele moed. Zij geven het goede voorbeeld. Het kan, het gebeurt al!

“Vaak voel ik me eenzaam. Ik spreek een andere taal.”

Veerle Timmermans, Directeur Commerciële Kredieten

Ondertussen werk ik 15 jaar bij KBC, maar ik ben eigenlijk geen bankprofiel. Ik ben orthopedagoge.  Daardoor heb ik bitter weinig bankmaterie achtergrond. Mijn interesseveld is mensen.

Mijn visie op het leven: geloof in de kracht van mensen

 • zo weinig mogelijk controle
 • op zoek gaan naar een fit tussen mens en zingeving
 • ik voel me de verbindende factor, de lijm

Ik spreek de bancaire, rationele, cijfermatige taal niet.
Leidinggevenden bij KBC spreken vooral met hun hoofd en proberen via het hoofd te begrijpen. Ze spreken de taal van het hoofd.

Mijn aanpak is anders. Raak eerst het hart, vertaal naar het hoofd en dan naar de handen. Helaas begrijpt men mijn taal vaak niet.

 
Het hart raken is voor mij de fundamentele connectie van mens tot mens.
Ik probeer zo holistisch mogelijk te werken. Ik geef mensen zicht op het geheel.  Dat doe ik door het ‘waarom’ uit te leggen op niveau van de organisatie en op niveau van het individu.
 
 Ik leg mijn focus op 100% puur menselijke, dynamische elementen.
 

Je zit daardoor met een existentiële vraag zei je me?

Ja, ik vraag me soms af of ik hier wel thuis hoor.
Bij momenten voel ik me eenzaam. Mijn focus ligt op mensen. Naakt met elkaar durven omgaan. Bij veel leidinggevenden van KBC is dat niet zo. In een grote organisatie is het politieke spel onvermijdelijk. Ik besef dat. Vaak heb ik het gevoel dat ik niet de juiste troeven in hand heb om dat spel mee te spelen, laat staan om te winnen. We spreken echt een andere taal soms. 

Daardoor worstel ik met gedachten als “Ik kan niet mee” , “Ik ben zo slim niet.” Ik begin dan aan mezelf te twijfelen.

Er wordt veel gegoocheld met rationele, logische, cijfermatige argumenten die ver verwijderd zijn van het menselijke. Het is alsof ik de kaarten niet heb om mee te spelen. “Welke puntjes moet ik afvinken om meer op het menselijke in te zetten?” vragen ze me. Een checklist. Dan weet ik dat ze het niet begrepen hebben.
 
Wat houdt je op zo’n momenten recht?

 • De blinkende oogjes van mijn medewerkers. Daar doe ik het voor. Mijn mensen voeden mij. Ik ben heel erg intrinsiek gemotiveerd.
 • Mijn warm gezin en een echtgenoot die mij steunt. “Wie van al die grote mannen doet wat jij doet?” zegt mijn echtgenoot dan. Hij is een heel dragende echtgenoot, opvoeder van beroep. Hij brengt elke dag de realiteit van de sociale sector binnen. Dat helpt om mijn angstige overtuigingen zoals “Ik kan niet mee” niet te laten groeien.
 • In de volgende blog lees je het verhaal van Dirk De Cuyper, CIO KBC Bank en Verzekeringen.

  “Hoe komt het dat ik zo veel moeite doe en dat er toch maar zo weinig doorstroomt?” 

  Dirk Cuypers, CIO Bank en Verzekeringen KBC 

  Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!

  Leef vanuit je hart,

  Ann.

  www.naturalleadership.be

   

  PS: Als je wil evolueren naar een engagementscultuur is het opnemen van je persoonlijk leiderschap de eerste stap. Wil je weten hoe ver jij staat in je persoonlijk leiderschap?
  Doe de gratis ZELF TEST!

  Niet te missen events

  27/4
  Rust, drive en zingeving realiseren voor jezelf én je team. ‘4 strategieën om een sterk persoonlijk leiderschap te realiseren…die je nog niet kent’ .
  Leadership Road to Freedom 27 april 2017. Ontdek hier.
   


  We werken met
    Leider Zonder Masker

  Dit boek is een onderbouwd en duurzaam antwoord op de uitdaging waarvoor bedrijven en leiders staan. Een echt ‘doeboek’ dat uitnodigt tot zelfreflectie en uitdaagt om aan jezelf te werken als leider.” Wouter Torfs – CEO Schoenen Torfs

  Enkele van mijn klanten

  Road to Transformation met Wouter Torfs en Ann Baeke @SchoenenTorfs

  Road to Transformation met Wouter Torfs @SchoenenTorfs 
  Klik hier of op de film voor inspiratie en testimonals.

  Share

  Tweet

  Forward

  Share

  Ann Baeke - Natural Leadership

  Jaartraject sensitive leadership community

  Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

  Ann Baeke - Natural Leadership

  Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

  Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

  Ann Baeke - Natural Leadership

  Keynotes

  Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

  0 reacties

  Een reactie versturen