Natuurlijke leiders, zo vind je er niet veel? Yeah right!

Iedereen is een natuurlijk leider. De kwaliteiten die je nodig hebt om een natuurlijk leider te zijn puur menselijke kwaliteiten zijn. Ik heb het over zelfreflectie, kwetsbaarheid, mededogen en kunnen connecteren.

Natuurlijke leiders, zo vind je er niet veel? Yeah right!

Vorige week donderdag mocht ik op VKW Talks een keynote geven over het leiderschap van de toekomst.

De boodschap die ik bracht:

Iedereen is een natuurlijk leider.

Consternatie alom. Ik zag hoe het publiek de wenkbrauwen fronste. “Iedereen een natuurlijk leider?! Yeah right,  moet je maar eens rondkijken.  Ik kom ze niet zo gauw tegen hoor, die natuurlijke leiders.”

Waarom ik er dan toch zo van overtuigd ben dat iedereen een natuurlijk leider is?

Omdat de kwaliteiten die je nodig hebt om een natuurlijk leider te zijn puur menselijke kwaliteiten zijn. Ik heb het over zelfreflectie, kwetsbaarheid, mededogen en kunnen connecteren. Ze zijn in elk van ons (latent) aanwezig, omdat we nu eenmaal mens zijn.

Door onze opvoeding, cultuur, ervaringen, de rolmodellen die we te zien krijgen,  zijn die inherent menselijke eigenschappen bij veel van ons ondergesneeuwd.

We stoppen ze weg. We zijn er zelfs een beetje bang voor.

– Mezelf in vraag stellen? Yeah right, alsof ik niet al genoeg aan mijn hoofd heb.

– Me kwetsbaar opstellen in een team meeting? Yeah right, dat gaat sowieso tegen me gebruikt worden.

– Meedogend zijn tov een medewerker die dit maal echt wel te ver gegaan is? Yeah right, dan word ik niet meer au sérieux genomen.

– Laten zien dat ik ook maar een mens van vlees en bloed ben, die fouten maakt en het soms niet weet? Yeah right, dan vinden ze mee een zwakkeling.

We hebben schrik dat onze natuurlijke kwaliteiten om echte verbinding te maken tegen ons gebruikt zullen worden. We denken dat we dan te soft zijn.  En daardoor focussen we ons vooral op die hardere skills die je als leider ook nodig hebt: resultaat – en doelgerichtheid, daadkracht, besluitvaardigheid, …

Nochtans is wat ontbreekt in onze door sociale media hyper geconnecteerde wereld  … , je raadt het, echte connectie.

Hoe is het zo ver kunnen komen? Een reis door de tijd.

In de jaren 20 is onze bedrijfscultuur van een “culture of character “(discipline, eer, reputatie, integriteit) geëvolueerd naar een “culture of personality” ( magneet, performer).

Een logisch gevolg van  de overgang van het agrarisch tijdperk naar het industrieel tijdperk. We verhuisden letterlijk van het platteland naar de stad. Waar vroeger iedereen iedereen kende, zijn er nu beduidend meer vluchtige contacten met onbekenden.

Extraverte eigenschappen zoals het goed kunnen uitleggen, jezelf kunnen verkopen, op een onderhoudende manier iets kunnen presenteren, heb je nodig om in een omgeving waar men je niet al van kinds af kende de nodige visibilteit te genereren. De self made man die zijn eigen imago boetseert is geboren.

We rukten ons los van kerk en staat, en bejubelden individualisering. Individuele vrijheid, het maken, was het hoogste goed.

Daarbij vergaten we echter dat een menselijk wezen steeds op zoek is naar het evenwicht tussen vrijheid en verbinding. Het is net die verbinding die nu zoek is in de meeste bedrijfsculturen. Door het stiefmoederlijk behandelen van onze mensgerichte competenties hebben we onszelf afgeleerd om echte connectie te maken.

Ondertussen zijn we terecht gekomen in het informatietijdperk. In onze kenniseconomie ruimt de persoonscultuur, waar het individu centraal staat, meer en meer plaats voor de netwerkcultuur.  We evolueren van wie ben ik als persoon, naar wat “share” ik. Wat is mijn toegevoegde waarde voor de community waartoe ik behoor. Medewerkers worden mondiger en willen weten wat het nut is van het werk dat ze doen. De relatie die ze hebben met hun leidinggevende bepaalt voor 70% hun engagement. De leider van de toekomst is de man of vrouw die community laat voorgaan op personality. Zonder verbinding, geen leiderschap.

Tijd dus om onze natuurlijke kwaliteiten om te connecteren van onder het stof te halen.  Zelfreflectie, kwetsbaarheid, mededogen, kunnen connecteren … het zit in elk van ons. 

De leider van de toekomst is de man of vrouw die de moed heeft om deze puur menselijke kwaliteiten in te zetten. Want diep van binnen is iedereen een natuurlijk leider.

Zet jij je natuurlijke leiderschapskwaliteiten in?

Kom het te weten via deze gratis ZELF-TEST.

Doe de gratis ZELF – TEST
Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!Leef vanuit je hart,

Ann.

www.naturalleadership.be

Ann Baeke

Natural Leadership wil een authentieke en effectieve bijdrage leveren aan de zelfrealisatie van mensen, teams en organisaties.

Zelfrealisatie brengt vrijheid. Mensen voelen zich beter in hun vel. Hun performance neemt toe.

De missie van Natural Leadership – zelfrealisatie en vrijheid vinden zodat je je volledige potentieel kan aanspreken – vul ik concreet in door enerzijds leidinggevenden te begeleiden in het versterken van hun persoonlijk leiderschap.

Anderzijds help ik teams en organisaties in het neerzetten van een engagementscultuur. Beide versterken elkaar en zorgen voor een transformatie bij mensen en organisaties die engagement en welvoelen brengt.

Met als resultaat: stijging van profit en growth.

Share

Tweet

Forward

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen