Hoe geëngageerder je bent, hoe meer kans je maakt op een burnout.

Als je je werk zinvol vindt en met passie doet, kan je dan toch een burnout krijgen?

Deze week vroeg iemand me of je toch een burnout kan krijgen ook al vind je je job zinvol en heb je passie voor je werk.

Mijn antwoord:

Hoe geëngageerder je bent, hoe meer kans je maakt op een burnout.  

Engagement is niet toereikend om een burnout te voorkomen. Integendeel.

In vorige blogs schreef ik hoe je het engagement van je mensen kan verhogen door in je bedrijfscultuur aan de slag te gaan met de 3 volgende sleutels.

– Mastery: jezelf verder kunnen ontwikkelen op professioneel en persoonlijk vlak

– Meaning: het werk dat je doet ervaren als zinvol

– Membership: behoren tot een gemeenschap die je waardeert en autonomie geeft

De 3 sleutels tot engagement nemen echter het risico op burnout niet weg. Er ontbreekt nog 1 cruciale sleutel: recovery (herstel)

Het krijgen van een brunout is gebonden aan risicofactoren die gekoppeld zijn aan je persoonlijkheid en aan de situatie (op het werk en thuis)

In de vakliteratuur kan je lezen dat bij mensen met een burnout vaak de volgende persoonlijkheidskenmerken zijn terug te vinden.

– sterke betrokkenheid bij werk en/of gezin

– loyaliteit

– hoge motivatie

– veeleisend voor zichzelf, perfectionistisch

– niet goed kunnen relativeren

– hoog verantwoordelijkheidsgevoel

– laag gevoel van eigenwaarde

– niet goed kunnen plannen

– eigen grenzen niet goed kunnen bewaken

– moeilijk om hulp vragen

– moeilijk nee kunnen zeggen

In combinatie met uit de hand lopende situaties op het werk en/of thuis zijn deze persoonlijkheidskenmerken tikkende tijdbommen.

Om die bommen te ontmijnen heb je hersteltijd nodig. Tijd voor jezelf nemen, grenzen stellen, is wat nodig is.

Na inspanning is ontspanning nodig.  Net als bij fysieke training. Je spieren ontwikkelen door te sporten, kan ook enkel als je de nodige hersteltijd inbouwt. In elk trainingsschema vind je periodes van rust. Klinkt logisch, toch vinden we het heel moeilijk om dit te vertalen naar onze bedrijfscontext.

Je kan niet voor anderen zorgen  (topprestaties neerzetten op het werk en/of thuis) als je niet eerst voor jezelf zorgt.  Laat zelfzorg nu net zijn wat voor mensen met een verhoogde kans op burnout moeilijk is.

Omdat we niet uit de toon willen vallen en ook aan onszelf niet willen toegeven dat we hersteltijd nodig hebben, blijven we doorgaan tot we compleet overbelast zijn. Hoe liever je je werk doet, hoe meer kans dat je vergeet bij te tanken.

Burnout vermijden? Toon als leider dat herstel noodzakelijk is.

Organisatieculturen die erkennen dat hersteltijd nodig is, maken het voor hun mensen makkelijker om op de pauze knop te drukken. Dat erkennen doe je vooral door als leider zelf het voorbeeld te geven.

Als je als leidinggevende geen tijd neemt om te lunchen, emails stuurt om 3u ‘s nachts, na een ingrijpende persoonlijke gebeurtenis onmiddellijk terug paraat bent en doet alsof er niets gebeurd is, dan denken je mensen dat dit ook van hen verwacht wordt. Ook al zeg jij van niet.

Het vraagt moed van jou als leider om te laten zien dat ook jij af en toe op de rem moet staan. Dat is kwetsbaarheid. Vaak vinden we dat niet makkelijk.

Onlangs maakte ik het nog mee bij een residentiele training.  Men vond het raar dat ik na een dag training om 22u30 aangaf dat ik wou gaan slapen.  Als trainer in een training over zelfzorg bij leidinggevenden vind ik het echter mijn taak om het goede voorbeeld te geven.

Dat zijn opportuniteiten om uit te leggen waarom je die keuzes maakt. Door te gaan slapen toonde ik effectief wat zelfzorg is: het durven zeggen dat je moe bent en nood hebt aan stilte, ook al voel je dat je gezelschap verwacht dat je blijft.  Dat is krachtiger dan er over vertellen tijdens de training, maar er achteraf niet naar handelen.

Je medewerkers volgen het voorbeeld dat ze van jou te zien krijgen. Pas als jij laat zien dat je ook maar een mens van vlees en bloed bent die hersteltijd nodig heeft, gaan je medewerkers dat ook doen.

Wouter Torfs laat tijdens dit interview in Reyers laat prachtig zien hoe je kwetsbaarheid tot je kracht kan maken.

Zijn openheid is een bekrachtiging van de organisatiecultuur bij Torfs: een werkplek waar mensen centraal staan. Winst en maatschappelijke erkenning zijn voor hem een beloning van het feit dat je het goed voor hebt met je medewerkers.

Wil je weten hoe de organisatiecultuur in jouw organisatie de resultaten beïnvloedt? Kom het te weten via een scan van je organisatiecultuur. Gebaseerd op onderzoek van McKinsey en Gallup. Contacteer me voor een gratis intake. Of stuur een mailtje.

Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!

Leef vanuit je hart,

Ann.

www.naturalleadership.be

Ann Baeke

Natural Leadership wil een authentieke en effectieve bijdrage leveren aan de zelfrealisatie van mensen, teams en organisaties.

Zelfrealisatie brengt vrijheid. Mensen voelen zich beter in hun vel. Hun performance neemt toe.

De missie van Natural Leadership – zelfrealisatie en vrijheid vinden zodat je je volledige potentieel kan aanspreken – vul ik concreet in door enerzijds leidinggevenden te begeleiden in het versterken van hun persoonlijk leiderschap.

Anderzijds help ik teams en organisaties in het neerzetten van een engagementscultuur. Beide versterken elkaar en zorgen voor een transformatie bij mensen en organisaties die engagement en welvoelen brengt.

Met als resultaat: stijging van profit en growth.

Share

Tweet

Forward

De kracht van Sensitieve leiders

Ann Baeke - Natural Leadership - Online Programma De kracht van Sensitieve leiders

Denk je wel eens dat je niet echt in het plaatje past? Heb je antennes die je haarscherp vertellen wat er speelt, lang voor iemand anders het doorheeft?
Veel kans dat jij een sensitief leider bent. Dit programma leert je hoe je juist dankzij je sensitiviteit organisaties en teams tot de beste resultaten kan brengen, zodat je helemaal tot je recht gaat komen en grote impact zal hebben op de mensen om je heen.

Meer weten over coaching?

0 reacties

Een reactie versturen