Onze hunkering naar erkenning
Erkenning is een menselijke behoefte. En meestal zijn we gefocust op het krijgen van erkenning van een andere. Ook in het bedrijfsleven is het krijgen van externe erkenning een belangrijke drijfveer om te doen wat je dagelijks doet.
Het krijgen van die erkenning hangt vaak samen met het behalen van een gemakkelijk te controleren resultaat, zoals omzet, KPI’s, winstmarges, marktaandeel…
Het is ook daarop dat CEO’s en leidinggevenden worden beoordeeld. Dus leggen ze in het valoriseren van het werk van medewerkers ook eerder de focus op ‘de cijfers’ dan op minder meetbare zaken zoals de kracht van een groep, samenhorigheid, creativiteit, zingeving, enthousiasme en drive, alle dingen die een mens tot mens maken.
Een manier om te ontsnappen aan de bitterzoete druk van externe erkenning, is erkenning vinden binnenin jezelf.
Ook Dirk De Wachter heeft een heldere boodschap in verband met het krijgen van externe erkenning. Hij vertelde me over de reacties die hij kreeg naar aanleiding van de publicatie van zijn boek Borderline Times .
‘Na de interviews bij Klara – waarvan ik toch vond dat het om relevante, inhoudsvolle interviews ging – kreeg ik zeer veel reacties, maar geen enkele van de academische wereld. Daar schrok ik een beetje van. Het deed me twijfelen. Ik vroeg me af of ik het verkeerde pad was opgegaan, of ik te populistisch bezig was, of het wel gepast was dat ik over mijn persoonlijke leven praatte en of ik het niet louter bij het professionele verhaal diende te houden. Wat me op zulke momenten helpt, is praten met mijn vrouw. Zij is een hele belangrijke toetssteen voor mij – eigenlijk de belangrijkste.’
‘Van mijn academische collega’s krijg ik het verwijt dat het wel gemakkelijk is om zoveel boeken te verkopen. “Je komt bijna elke dag op tv, geen wonder dat het goed gaat met de verkoop.” Ze noemen me de Nick Cave van de psychiatrie. Ben ik blij dat mijn boek ook in Nederland goed verkoopt. Daar ben ik bijna nog nooit op tv geweest, daar kennen ze me niet zo goed. Blijkbaar verkoopt mijn boek dan toch ook om wat erin staat en niet om mijn verschijning of reputatie. Dan komt in mij dat rebelse naar boven dat zegt: “Nah, zie je nu wel, collega’s”’.
|
0 reacties