De valkuil van zelfreflectie

Wat zelfbewustzijn werkelijk is en hoe we het kunnen stimuleren

Werken aan een hoger zelfbewustzijn leidt niet altijd tot betere resultaten …

Onderzoek toont aan dat als we onszelf beter kennen, we zelfzekerder en creatiever zijn. We maken gezondere beslissingen, bouwen sterkere relaties en communiceren effectiever.  We zijn effectievere leiders met een hogere werknemerstevredenheid en meer winst. Nochthans leidt werken aan een hoger zelfbewustzijn niet altijd tot betere resultaten.

Uit onderzoek van Tasha Eurich blijkt dat de technieken die leiders toepassen om zelfbewuster te worden niet altijd de juiste zijn. Zo kan introspectie, als je het verkeerd aanpakt, leiden tot een negatief zelfbeeld. Leren uit ervaring kan ook omgekeerd werken. Net als macht kan het leiden tot zelfoverschatting en op die manier zelfbewustzijn blokkeren.

In mijn vorige blog kan je lezen #1 wat zelfbewustzijn is en #2 hoe macht en ervaring zelfbewustzijn blokkeren.

#3: Introspectie verbetert niet altijd je zelfbewustzijn

Je zou denken dat introspectie tot een hoger zelfbewustzijn leidt, door het onderzoeken van je eigen gedachten, gevoelens en gedragingen. Wat kan er beter zijn om jezelf te leren kennen dan te reflecteren over waarom je bent zoals je bent?

Het onderzoek toont echter aan dat mensen die aan introspectie doen minder bewust zijn en ook lagere scores halen op job tevredenheid en welzijn.
Hoe kan dat?  Het probleem is niet dat introspectie niet werkt, het probleem is dat veel mensen het niet correct doen. We proberen antwoorden te vinden door onszelf af te vragen “waarom”. Op die manier onderzoeken we onze emoties (Waarom kan ik het met die collega goed vinden en niet met die andere?), ons gedrag ( Waarom kon ik op dat moment mijn woede uitbarsting niet onder controle houden?), onze waarden (Waarom heb ik het zo moeilijk met die nieuwe vakantieregeling?)

Waarom is echter een verbazend slechte zelfbewustzijnsvraag.  Onderzoek toont aan dat we geen toegang hebben tot veel van de onbewuste gedachten, gevoelens en motivaties die ons een antwoord zouden kunnen geven. Omdat zoveel antwoorden zich in ons onderbewuste bevinden, hebben we de neiging om antwoorden te verzinnen die juist aanvoelen, maar vaak fout zijn. Een nieuwe manager zou na uitgevlogen te hebben tegen een medewerker tot de conclusie kunnen komen dat ze niet geschikt is voor een management job, terwijl de echte reden van haar uitbarsting een lage bloedsuikerspiegel was.

 

Meer introspectie, minder bewust. Hoe kan dat? De valkuil van zelfreflectie.
Het menselijk brein werkt zelden op een rationele manier. Onze oordelen zijn zelden vrij van bias. We stellen ons geen vragen bij hun waarde of juistheid. We zijn heel goed in het negeren van tegengesteld bewijs en we forceren onze gedachten om te confirmeren aan onze initiële verklaringen.

Een ander negatief gevolg van “waarom”, zeker als we een negatief resultaat proberen te verklaren, is dat het onproductieve negatieve gedachten naar boven brengt. Mensen die veel aan introspectie doen hebben meer kans om vast te lopen in dezelfde negatieve gedachtenpatronen. Ze herkauwen. Bijvoorbeeld als een introspectieve medewerker die een negatieve evaluatie kreeg zich afvraagt “Waarom kreeg ik zo’n slechte score?” is er veel kans dat die persoon de verklaring zal zoeken bij zijn angsten, tekortkomingen, onzekerheden, in plaats van bij een rationeel onderzoek van zijn sterktes en zwaktes. Dit is de reden waarom mensen die veel aan zelf-analyse doen meer kans hebben op depressie, angststoornissen een lager gevoel van welzijn ervaren.

Als “waarom” niet de juiste zelfreflectie vraag is, is er dan een betere?

Uit de analyse van interviews met zelfbewuste mensen bleek dat zij introspectie op een andere manier aanpakten. Ze vroegen zich niet af “waarom”. Ze stelden zich de vraag “wat”.

Om productief zelfinzicht te doen stijgen en onproductief herkauwen te doen afnemen, moeten we onszelf afvragen “wat” en niet “waarom”. “Wat”- vragen helpen ons om objectief, rationeel, toekomst-gericht en empowered te handelen op basis van onze nieuwe inzichten.

Op die manier maken we een onderscheid tussen onze persoon en de taak die gedaan moet worden. De verklaring voor een negatieve ervaring leggen we niet bij ons verleden (vaak beperkende overtuigingen uit onze kindertijd) maar bij feiten uit het heden. Het helpt ons om op zoek te kan naar toekomstgerichte acties die ons kunnen helpen om een toekomstige positieve ervaring te creëren.

Conclusie: Leiders die focussen op het versterken van hun intern en extern bewustzijn, die op zoek gaan naar eerlijke feedback van mensen die het goed met hen menen en die zichzelf afvragen wat hen kan helpen in plaats van waarom iets gelopen is zoals het gelopen is, komen tot een hoger bewustzijn en rapen de vele vruchten die een verhoogd zelf bewustzijn met zich meebrengt.

En hoe veel progressie we ook maken er is altijd nog meer te leren. Dat is één van de dingen die zelfbewustzijn zo boeiend maakt.

Bron: HBR What Self-Awareness Really Is (and How to Cultivate It) by Tasha Eurich JANUARY 04, 2018

Blijf trouw aan jezelf en zet een nieuw leiderschapsvoorbeeld neer

Ontdek wat belangrijk is voor jou en volg het met heel je hart. Neem actie en zet door.  Zodat je de persoon wordt die je het liefst wil zijn en de dingen kan doen die je het liefst wil doen. Als je blijvende ondersteuning wil om dit te realiseren, overweeg dan individuele – of teamcoaching.  Zo stel je jezelf en/of je team verantwoordelijk en boek je vooruitgang in die zaken die jij het meest waardevol vindt.  Wil je dat ik vrijblijvend contact met je opneem om van gedachten te wisselen over team – of individuele coaching? Laat het me weten.

Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!

Leef vanuit je hart,

Ann.

www.naturalleadership.be

PS: Als je wil evolueren naar een engagementscultuur is het opnemen van je persoonlijk leiderschap de eerste stap. Wil je weten hoe ver jij staat in je persoonlijk leiderschap?
Doe de gratis ZELF TEST!

Rust, drive en zingeving realiseren voor jezelf én je team?

Leider Zonder Masker 30 augustus 2018. Ontdek hier.

Slechts 2 maal per jaar organiseer ik een open training. Wil je mijn aanpak leren kennen? Kom proeven! Je haalt er voor jezelf veel uit op vlak van persoonlijk leiderschap en kan tegelijkertijd checken of je er verder mee wil in je organisatie.

Ik werk met iedere deelnemer rond zijn persoonlijke werkgerelateerde case en laat hen van daar uit voeling krijgen met waar ze als leidinggevende/medewerker willen voor staan en hoe ze hun stress niveau kunnen managen. We passen de methoden uit “Leider Zonder Masker” toe.

Happiness@work conference 9 oktober. Ontdek hier.

Make work awesome met als sprekers Ann Baeke, Marc Lammers, Bar Linders, Arko Van Brakel, Elke Geraerts, Jos De Blok en Leo Borremans

 

Meer lezen?
Leider Zonder Masker

Dit boek is een onderbouwd en duurzaam antwoord op de uitdaging waarvoor bedrijven en leiders staan. Een echt ‘doeboek’ dat uitnodigt tot zelfreflectie en uitdaagt om aan jezelf te werken als leider.” Wouter Torfs – CEO Schoenen Torfs

Enkele van mijn klanten

 

Road to Transformation met Wouter Torfs en Ann Baeke @SchoenenTorfs

Road to Transformation met Wouter Torfs @SchoenenTorfs
Klik hier of op de film voor inspiratie en testimonals.

Share

Tweet

Forward

Share

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen