Volgende week vrijdag is er opnieuw een nationale staking. Het aantal stakingen en betogingen swingt dit jaar de pan uit. Stel dat de politici alle eisen van de stakers inwilligen, zullen de stakers dan weer als tevreden werknemers aan de slag gaan? Neen, voorspelt Ann Baeke, die met haar bedrijf Natural Leadership managers helpt met persoonlijk leiderschap. Ze leert organisaties tot een bedrijfscultuur te komen waarin medewerkers zich betrokken en geëngageerd voelen. Volgens Baeke zijn de stakingen het symptoom van een onderliggend probleem.
“Mensen komen op straat omdat ze de 38-urige werkweek willen behouden, ze willen een eerlijke en rechtvaardige verdeling van lasten en ze zijn tegen de toenemende werkdruk. Mijn mening is dat die eisen eigenlijk uitlaatkleppen zijn. Heel wat mensen voelen zich niet goed op het werk, maar kunnen niet precies de vinger leggen op de reden. Daarom grijpen ze naar stakingen om hun frustraties te uiten. Het is gemakkelijker in een groep je woede af te reageren en te focussen op wat niet goed is dan individueel je verantwoordelijkheid te nemen en te kijken wat je kan verbeteren op je werk.”
In Leider zonder masker, het managementboek dat Ann Baeke vorig jaar schreef over moedig leiderschap, legt ze wel de vinger op de wonde. Ze somt een hele reeks studies op met dramatische cijfers over stress, absenteïsme, burn-out en andere kwelduivels van de 21ste-eeuwse werknemer. Het cijfer van het onderzoeksbureau Gallup is al een klassieker: slechts 12 procent van de werknemers is geëngageerd op het werk. Dat de stakers plots veel liever gaan werken als ze iets meer verdienen of minder werken, vindt Ann Baeke een illusie.
“Onderzoek geeft aan dat voor mensen met een loonpakket dat voorziet in hun levensstandaard, extra loon niet exponentieel voor meer jobtevredenheid zorgt. Ook de vermindering van het aantal werkuren heeft geen effect op de jobtevredenheid, toch komen mensen daarvoor nu op straat”, zegt Ann Baeke. Een betere verklaring voor het ongenoegen is volgens haar dat mensen zich te weinig erkend en gewaardeerd voelen op het werk. Ze missen autonomie en zingeving. Ze hebben te weinig het gevoel betekenisvol werk te doen, kunnen zich niet genoeg professioneel ontwikkelen en voelen zich op het werk niet sterk genoeg opgenomen in een gemeenschap.
Lees hier het volledige artikel op de site van Trends.
|
0 reacties