Het Verband Tussen Stakingen En Leiderschap

Het verband tussen stakingen en leiderschap

Er zouden in ons land minder stakingen zijn als managers op een andere manier zouden leidinggeven. Dat zegt Ann Baeke, die leidinggevenden en organisaties coacht.

Artikel verschenen in Trends, 16 juni 2016, door Benny Debruyne.

Volgende week vrijdag is er opnieuw een nationale staking. Het aantal stakingen en betogingen swingt dit jaar de pan uit. Stel dat de politici alle eisen van de stakers inwilligen, zullen de stakers dan weer als tevreden werknemers aan de slag gaan? Neen, voorspelt Ann Baeke, die met haar bedrijf Natural Leadership managers helpt met persoonlijk leiderschap. Ze leert organisaties tot een bedrijfscultuur te komen waarin medewerkers zich betrokken en geëngageerd voelen. Volgens Baeke zijn de stakingen het symptoom van een onderliggend probleem.

“Mensen komen op straat omdat ze de 38-urige werkweek willen behouden, ze willen een eerlijke en rechtvaardige verdeling van lasten en ze zijn tegen de toenemende werkdruk. Mijn mening is dat die eisen eigenlijk uitlaatkleppen zijn. Heel wat mensen voelen zich niet goed op het werk, maar kunnen niet precies de vinger leggen op de reden. Daarom grijpen ze naar stakingen om hun frustraties te uiten. Het is gemakkelijker in een groep je woede af te reageren en te focussen op wat niet goed is dan individueel je verantwoordelijkheid te nemen en te kijken wat je kan verbeteren op je werk.”

In Leider zonder masker, het managementboek dat Ann Baeke vorig jaar schreef over moedig leiderschap, legt ze wel de vinger op de wonde. Ze somt een hele reeks studies op met dramatische cijfers over stress, absenteïsme, burn-out en andere kwelduivels van de 21ste-eeuwse werknemer. Het cijfer van het onderzoeksbureau Gallup is al een klassieker: slechts 12 procent van de werknemers is geëngageerd op het werk. Dat de stakers plots veel liever gaan werken als ze iets meer verdienen of minder werken, vindt Ann Baeke een illusie.

“Onderzoek geeft aan dat voor mensen met een loonpakket dat voorziet in hun levensstandaard, extra loon niet exponentieel voor meer jobtevredenheid zorgt. Ook de vermindering van het aantal werkuren heeft geen effect op de jobtevredenheid, toch komen mensen daarvoor nu op straat”, zegt Ann Baeke. Een betere verklaring voor het ongenoegen is volgens haar dat mensen zich te weinig erkend en gewaardeerd voelen op het werk. Ze missen autonomie en zingeving. Ze hebben te weinig het gevoel betekenisvol werk te doen, kunnen zich niet genoeg professioneel ontwikkelen en voelen zich op het werk niet sterk genoeg opgenomen in een gemeenschap.

Lees hier het volledige artikel op de site van Trends.

Artikel verschenen in Trends, 16 juni 2016, door Benny Debruyne.

Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!

Leef vanuit je hart,

Ann.

www.naturalleadership.be

PS: Als je wil evolueren naar een engagementscultuur is het opnemen van je persoonlijk leiderschap de eerste stap. Wil je weten hoe ver jij staat in je persoonlijk leiderschap?
Doe de gratis ZELF TEST!

Niet te missen events

30/8
Rust, drive en zingeving realiseren voor jezelf én je team. ‘4 strategieën om een sterk persoonlijk leiderschap te realiseren…die je nog niet kent’ .
Leadership Road to Freedom 30 augustus 2016. Ontdek hier.
Laatste 2 weken early bird tarief.

13/10
Sterk leiderschap als introvert in een extraverte wereld. Uit verschillende studies blijkt dat het net de meer introverte leidinggevenden zijn die het goed doen als begeleiders van geëngageerde teams. www.thevisibleleader.be

 

We werken met de methoden uit
Leider Zonder Masker

“Iedereen is een natuurlijk leider.
Dat ZIJN,
een natuurlijk leider ZIJN, dat kan ik je laten ervaren.”

Enkele van mijn klanten

 

Road to Transformation met Wouter Torfs en Ann Baeke @SchoenenTorfs

Road to Transformation met Wouter Torfs @SchoenenTorfs
Klik hier of op de film voor inspiratie en testimonals.

Share

Tweet

Forward

Share

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen