63% van de medewerkers voelt geen connectie met baas

Hyper connectivity en toch geen connectie … leiderschap in de 21ste eeuw

Dankzij het internet en de mobile technologie zijn mensen, plaatsen, organisaties en gemeenschappen meer met elkaar geconnecteerd dan ooit te voren.
Hyper connectivity is een culturele conditie waar organisaties zich aan aangepast hebben omdat ze simpelweg geen andere keuze hebben.

De nieuwe transparantie die het internet ons brengt heeft iedereen, van overheid tot bedrijven gedwongen tot change. Zo weten we allemaal dat je een merk niet meer positioneert enkel en alleen door een advertentie. Echte credibiliteit bouw je makkelijker op door wat er over je te lezen valt op sociale media. We vertrouwen ‘objectieve’ anderen meer dan het bedrijf zelf. De krachtige combinatie van netwerk en authenticitiet.

Maar wat met change op vlak van leiderschap?

Hyper connectivity vraag nieuwe vormen van leiderschap. Ook hier valt of staat je impact als leider met de authentieke toegevoegde waarde die je je netwerk/community/team brengt . 

Hoe bereid zijn leidinggevenden om zich transparant op te stellen? Hoe bereid zijn ze om het team naar voor te schuiven? Hoe bereid zijn zij om zich echt te verbinden met hun mensen?

Want zeker van onze bazen willen we niet het beeld van een afgelikte onbetrouwbare advertentie. We hebben er nood aan hen te zien als mensen van vlees en bloed, waar we mee kunnen connecteren. Uit onderzoek blijkt helaas dat 63% van de medewerkers geen connectie voelt met zijn baas.

Hoe is het zo ver kunnen komen? Een reis door de tijd.

In de jaren 20 is onze bedrijfscultuur van een “culture of character “(discipline, eer, reputatie, integriteit) geëvolueerd naar een “culture of personality” ( magneet, performer).

Een logisch gevolg van  de overgang van het agrarisch tijdperk naar het industrieel tijdperk. We verhuisden letterlijk van het platteland naar de stad. Waar vroeger iedereen iedereen kende, zijn er nu beduidend meer vluchtige contacten met onbekenden.  



Extraverte eigenschappen zoals het goed kunnen uitleggen, jezelf kunnen verkopen, op een onderhoudende manier iets kunnen presenteren, heb je nodig om in een omgeving waar men je niet al van kinds af kende de nodige visibilteit te genereren. De self made man die zijn eigen imago boetseert is geboren.



We rukten ons los van kerk en staat, en bejubelden individualisering. Individuele vrijheid, het maken, was het hoogste goed.

Daarbij vergaten we echter dat een menselijk wezen steeds op zoek is naar het evenwicht tussen vrijheid en verbinding. Het is net die verbinding die nu zoek is in de meeste bedrijfsculturen. De rationele – structurele kijk op organisaties lijkt het niet alleen te kunnen redden. Door het stiefmoederlijk behandelen van onze mensgerichte competenties hebben we onszelf afgeleerd om echte connectie te maken.

 

Ondertussen zijn we terecht gekomen in het informatietijdperk. In onze kenniseconomie ruimt de persoonscultuur, waar het individu centraal staat, meer en meer plaats voor de netwerkcultuur.  We evolueren van wie ben ik als persoon, naar wat “share” ik. Wat is mijn toegevoegde waarde voor de community waartoe ik behoor. Medewerkers worden mondiger en willen weten wat het nut is van het werk dat ze doen. De relatie die ze hebben met hun leidinggevende bepaalt voor 70% hun engagement. De leider van de toekomst is de man of vrouw die community laat voorgaan op personality. Er is zowel een focus op de rationeel-structurele als op de menselijke aspecten nodig. Zonder verbinding, geen succesvol leiderschap.

We doen waar we erkenning voor krijgen

Tijd dus om onze natuurlijke kwaliteiten om te connecteren van onder het stof te halen.  Zelfreflectie, kwetsbaarheid, mededogen, kunnen connecteren … het zit in elk van ons. Maar vaak durven we ze niet inzetten omdat we denken dat ze tegen ons gebruikt zullen worden of omdat we ons er niet zo comfortabel bij voelen.

In veel bedrijfsculturen gaat de meeste erkenning nog naar de hardere skills die je als leider nodig hebt: resultaat – en doelgerichtheid, daadkracht, besluitvaardigheid, … Dus focussen we ons vooral daar op. We doen nu eenmaal waar we erkenning voor krijgen.

De leider van de toekomst is echter de man of vrouw die de moed heeft om ook zijn puur menselijke kwaliteiten in te zetten. Door te werken aan je persoonlijk leiderschap wordt het makkelijker om je natuurlijke eigenschappen als leider – die bij velen ondergesneeuwd zijn door onze opvoeding, cultuur, ervaringen, de rolmodellen die we te zien krijgen –  terug in te zetten. Want diep van binnen is iedereen een natuurlijk leider.

Geen eenvoudige uitdaging. Je persoonlijke ontwikkeling als leider. Uit ervaring weet ik dat dat best confronterend kan zijn. In de volgende blog bespreek ik wat het vaak zo moeilijk maakt om ander gedrag te stellen: angst.  Natural Leadership heeft de nodige ervaring, technieken en effectieve methoden om je daarin te begeleiden.

De ontwikkelfase van je team een boost geven

Werken aan je persoonlijk leiderschap wordt eenvoudiger als je het kan doen binnen een omgeving die je steunt en eerlijke feedback geeft. Als je echt voor verandering wil gaan in je organisatie is er geen betere groep om mee te werken dan je eigen team. 

Zonder vertrouwen, geen performant team, laat staan een geëngageerde organisatie. Het ‘Road to Transformation’ programma begeleidt organisaties naar een engagementscultuur door te werken met teams van binnen naar buiten. We werken tegelijkertijd op teamdynamiek via teamcoaching en op persoonlijke groei via individuele coaching.

Wil je proeven hoe dat in zijn werk gaat?
Op 26/4 organiseer ik een open training ‘De leadership Road to Freedom’. Die dag focussen we ons op persoonlijk leiderschap en laat ik je ervaren hoe het zou zijn om je team daarbij te betrekken. Welke tastbare resultaten zouden meer vertrouwen, commitment en accountability jou, je team en je organisatie kunnen brengen? Ontdek hier.

De “Leadership Road to FREEDOM”  biedt je een duidelijk stappenplan om te gaan voor wat echt belangrijk is voor jou als leider.  Het maakt je natuurlijk leiderschap sterker. Leidinggeven wordt eenvoudiger. Je vindt meer rust en veerkracht, krijgt duidelijkheid in je aanpak, neemt makkelijker de juiste beslissingen en verhoogt je visibiliteit binnen en buiten de organisatie. Meer info over de inhoud van het programma vind je  hier.


We werken met de methoden uit 
  Leider Zonder Masker

 
“Iedereen is een natuurlijk leider.
Dat ZIJN, 
een natuurlijk leider ZIJN, dat kan ik je laten ervaren.”
Klik hier en ontdek hoe je je voordeel kan doen met het krachtige “LEADERSHIP ROAD to FREEDOM”

Enkele van mijn klanten


Klik hier of op de film voor inspiratie en testimonals.

Dankbaar dat ik dit met je heb gedeeld!

Leef vanuit je hart,

Ann.

www.naturalleadership.be

 

Share

Tweet

Forward

Share

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties

Een reactie versturen