4 tips om met je sensitief brein baanbrekende ideëen in de boardroom te krijgen.

Elke boardroom heeft minstens één sensitief leider nodig.

Waarom? Een sensitief leider neemt meer waar (bv details, subtiele signalen, dingen die niet kloppen, lichaamstaal, verborgen agenda’s, trends …) en zal al die informatie op een dieper niveau verwerken. Dat geeft veel voordelen: van een effectief retentiebeleid tot bijvoorbeeld het binnenbrengen van een stroom aan inspiratie waardoor het bedrijf voorloper op de markt kan zijn.

Er zijn ook een aantal valkuilen aan verbonden: piekeren, besluiteloosheid, over het hoofd worden gezien, zelfkritiek om er maar enkele te noemen. In een team van leidinggevenden die niet sensitief zijn kan een sensitief persoon zich onbegrepen voelen, waardoor die valkuilen de overhand nemen.

Een sensitieve leider zal net zoals andere sensitieven meer waarnemen en aan diepere verwerking van informatie doen. Het verschil tussen een sensitief leider en een sensitief persoon is echter de mate van zelfkennis en zelfregulering. Een sensitief leider heeft aan zichzelf gewerkt, waardoor hij weet hoe hij emotioneel en mentaal zal reageren in vervelende situaties. Doordat hij zichzelf kan reguleren, kan hij voorkomen dat hij gedrag stelt waar hij achteraf niet tevreden over is (bijvoorbeeld niet voor je standpunt uitkomen of net te emotioneel of te agressief uit de hoek komen)

 

Hoe werkt het brein van sensitieven?

Sensitieven krijgen veel meer prikkels (informatie) binnen door de manier waarop hun hersenen werken. De diepere verwerking bestaat erin dat ze verbanden leggen tussen alles wat ze waarnemen. Daarnaast gaan ze de nieuwe informatie vergelijken met alle informatie die al aanwezig was. Ze doen aan risicoanalyse door projectie van hun ideeën in de toekomst.  Daardoor maken ze linken en zien ze dingen die nu nog niet duidelijk zichtbaar zijn maar in de toekomst wel.

 

Hoe ga je hiermee om in een team van leidinggevenden die niet sensitief ingesteld zijn?

 

Weloverwogen beslissingen vs besluiteloosheid

Doordat je alles met elkaar vergelijkt en linken legt, neem je weloverwogen beslissingen. Je kan heel goed de verschillende kanten van een situatie bekijken. Het nadeel is dat die diepere verwerking tijd kost waardoor je besluiteloos kan overkomen in een team van niet sensitieve leidinggevenden.  Als je de stap maakt naar sensitief leider leer je vertrouwen op je intuïtie om sneller tot weloverwogen besluiten te komen. Je leert ook uitspreken hoe jouw brein werkt, waardoor anderen begrijpen dat jouw besluitvormingsproces anders verloopt.

 

Inlevingsvermogen vs over het hoofd gezien worden

Als je zaken in overweging neemt, leef je je ook in in de ander. Het is makkelijk voor jou om een situatie vanuit het perspectief van de ander te bekijken en te begrijpen. Hierdoor kan het gebeuren dat je jezelf wegcijfert en jouw standpunt voor jezelf niet zo snel helder krijgt of niet naar voor brengt. In een team van niet sensitieve leidinggevenden word je dan al snel over het hoofd gezien. Bijkomend gevaar is dat je denkt dat iedereen anderen zo goed kan aanvoelen en dat het dus evident is dat jouw teamleden dat ook doen. Hierdoor kan het zijn dat je je in een team van niet sensitieve leidinggevenden minder goed voelt, omdat je vindt dat ze te weinig rekening met je houden. Een sensitief leider weet dat niet iedereen van nature zich zo goed kan inleven in de ander en laat zich daar niet door teleurstellen. Hij kan het aanvoelen van anderen en toch zijn standpunt brengen combineren, waardoor hij vaak met heel genuanceerde en creatieve voorstellen komt.

 

Creatief vermogen vs piekeren

Het leggen van linken geeft een groot creatief vermogen. Je kan daardoor met unieke oplossingen komen. De valkuil is echter dat je blijft doordenken en je oplossing altijd maar wil verbeteren, waardoor je niet tot actie komt. Je wil alle mogelijke risico’s op voorhand kunnen inschatten. Je kan dan vast komen zitten in piekeren.  In een team van niet sensitieve leidinggevenden kan je dan overkomen als een muggenzifter of als iemand met te weinig daadkracht. Een sensitief leider weet dat het pad zich pas ontvouwt als je erop loopt. Het is onmogelijk om op alles te anticiperen. Het nemen van een beslissing en daarna mogen bijsturen is een gezondere en zelfverzekerde houding.

 

Zelfreflectie vs zelfkritiek

Het brein van sensitieven houdt ook erg van zelfreflectie. Sensitieven zijn in staat om naar zichzelf te kijken en te beoordelen of ze dingen op een betere manier kunnen aanpakken. Het gevaar dat om de hoek gluurt is te zelfkritisch worden waardoor je in een neerwaartse spiraal van zelfkritiek, met een laag zelfbeeld als gevolg, kan terecht komen. Als niet sensitieve teamleden kritiek geven op jouw voorstellen neem je dat erg persoonlijk. Sensitieve leiders hebben geleerd om hun persoon, wie ze in essentie zijn, te scheiden van de acties die ze nemen. Zo breken ze niet zichzelf af, maar zien ze hun gedrag als iets waarvan ze kunnen leren zonder het te persoonlijk te nemen. Ze vragen ook actief feedback, waardoor ze weten hoe ze op anderen overkomen.

 

Wie echte verandering brengt, is anders. Sensitieve leider zijn anders. Jij bent anders. Durf daar trots op zijn, zodat je uniek en vernieuwend kan zijn. Jezelf in vraag stellen is ok, maar jezelf blokkeren door destructieve gedachten houdt je creatieve stroom tegen. Daardoor verhinder je de vernieuwing in je organisatie.
Tijdens een gratis strategiesessie werk ik graag met je een hele individuele strategie uit zodat je je leiderschap kan opnemen en vernieuwing in je organisatie brengt.

 

PS: Tijdelijk krijg je bij een gratis strategiesessie ook een gesigneerd exemplaar van mijn boek “Leider zonder Masker”. Het boek is de afgelopen jaren baanbrekend gebleken voor leiders en ondernemers die op authentieke wijze meer engagement en zingeving in hun organisatie hebben gebracht. Je krijgt het boek opgestuurd nadat we het gesprek hebben gehad. Vul eerst de vragen in bij de aanmelding, dan kijken we of een gesprek passend is. Dit aanbod is alleen deze week geldig, dus geef je gauw op voor een gesprek!

De kracht van Sensitieve leiders

Ann Baeke - Natural Leadership - Online Programma De kracht van Sensitieve leiders

Denk je wel eens dat je niet echt in het plaatje past? Heb je antennes die je haarscherp vertellen wat er speelt, lang voor iemand anders het doorheeft?
Veel kans dat jij een sensitief leider bent. Dit programma leert je hoe je juist dankzij je sensitiviteit organisaties en teams tot de beste resultaten kan brengen, zodat je helemaal tot je recht gaat komen en grote impact zal hebben op de mensen om je heen.

Meer weten over coaching?

0 reacties

Een reactie versturen