Een sensitief leider neemt meer waar (bv details, subtiele signalen, dingen die niet kloppen, lichaamstaal, verborgen agenda’s …) en zal al die informatie op een dieper niveau verwerken. Dat geeft veel voordelen, maar er zijn ook een aantal valkuilen aan verbonden. In een team van leidinggevenden die niet sensitief zijn kunnen die valkuilen de overhand nemen. Zelfkennis en zelfregulering zorgen ervoor dat je als sensitieve uit die valkuilen blijft.

Een sensitieve leider zal net zoals andere sensitieven meer waarnemen en aan diepere verwerking van informatie doen. Het verschil tussen een sensitief leider en een sensitief persoon is echter de mate van zelfkennis en zelfregulering. Een sensitief leider heeft aan zichzelf gewerkt, waardoor hij weet hoe hij emotioneel en mentaal zal reageren in vervelende situaties. Doordat hij zichzelf kan reguleren, kan hij voorkomen dat hij gedrag stelt waar hij achteraf niet tevreden over is (bijvoorbeeld niet voor je standpunt uitkomen of net te emotioneel of te agressief uit de hoek komen)

 

Hoe werkt het brein van sensitieven?

Sensitieven krijgen veel meer prikkels (informatie) binnen door de manier waarop hun hersenen werken. De diepere verwerking bestaat erin dat ze verbanden leggen tussen alles wat ze waarnemen. Daarnaast gaan ze de nieuwe informatie vergelijken met alle informatie die al aanwezig was. Ze doen aan risicoanalyse door projectie van hun ideeën in de toekomst.  Daardoor maken ze linken en zien ze dingen die nu nog niet duidelijk zichtbaar zijn maar in de toekomst wel.

 

Hoe ga je hiermee om in een team van leidinggevenden die niet sensitief ingesteld zijn?

 

Weloverwogen beslissingen vs besluiteloosheid

Doordat je alles met elkaar vergelijkt en linken legt, neem je weloverwogen beslissingen. Je kan heel goed de verschillende kanten van een situatie bekijken. Het nadeel is dat die diepere verwerking tijd kost waardoor je besluiteloos kan overkomen in een team van niet sensitieve leidinggevenden.  Als je de stap maakt naar sensitief leider leer je vertrouwen op je intuïtie om sneller tot weloverwogen besluiten te komen. Je leert ook uitspreken hoe jouw brein werkt, waardoor anderen begrijpen dat jouw besluitvormingsproces anders verloopt.

 

Inlevingsvermogen vs over het hoofd gezien worden

Als je zaken in overweging neemt, leef je je ook in in de ander. Het is makkelijk voor jou om een situatie vanuit het perspectief van de ander te bekijken en te begrijpen. Hierdoor kan het gebeuren dat je jezelf wegcijfert en jouw standpunt voor jezelf niet zo snel helder krijgt of niet naar voor brengt. In een team van niet sensitieve leidinggevenden word je dan al snel over het hoofd gezien. Bijkomend gevaar is dat je denkt dat iedereen anderen zo goed kan aanvoelen en dat het dus evident is dat jouw teamleden dat ook doen. Hierdoor kan het zijn dat je je in een team van niet sensitieve leidinggevenden minder goed voelt, omdat je vindt dat ze te weinig rekening met je houden. Een sensitief leider weet dat niet iedereen van nature zich zo goed kan inleven in de ander en laat zich daar niet door teleurstellen. Hij kan het aanvoelen van anderen en toch zijn standpunt brengen combineren, waardoor hij vaak met heel genuanceerde en creatieve voorstellen komt.

 

Creatief vermogen vs piekeren

Het leggen van linken geeft een groot creatief vermogen. Je kan daardoor met unieke oplossingen komen. De valkuil is echter dat je blijft doordenken en je oplossing altijd maar wil verbeteren, waardoor je niet tot actie komt. Je wil alle mogelijke risico’s op voorhand kunnen inschatten. Je kan dan vast komen zitten in piekeren.  In een team van niet sensitieve leidinggevenden kan je dan overkomen als een muggenzifter of als iemand met te weinig daadkracht. Een sensitief leider weet dat het pad zich pas ontvouwt als je erop loopt. Het is onmogelijk om op alles te anticiperen. Het nemen van een beslissing en daarna mogen bijsturen is een gezondere en zelfverzekerde houding.

 

Zelfreflectie vs zelfkritiek

Het brein van sensitieven houdt ook erg van zelfreflectie. Sensitieven zijn in staat om naar zichzelf te kijken en te beoordelen of ze dingen op een betere manier kunnen aanpakken. Het gevaar dat om de hoek gluurt is te zelfkritisch worden waardoor je in een neerwaartse spiraal van zelfkritiek, met een laag zelfbeeld als gevolg, kan terecht komen. Als niet sensitieve teamleden kritiek geven op jouw voorstellen neem je dat erg persoonlijk. Sensitieve leiders hebben geleerd om hun persoon, wie ze in essentie zijn, te scheiden van de acties die ze nemen. Zo breken ze niet zichzelf af, maar zien ze hun gedrag als iets waarvan ze kunnen leren zonder het te persoonlijk te nemen. Ze vragen ook actief feedback, waardoor ze weten hoe ze op anderen overkomen.

 

Uitwisselen en leren van elkaar

Wie al een programma bij mij gevolgd heeft, weet dat ik voorstander ben van uitwisselen en leren van elkaar. Laten we dat hier ook doen. Welke goede raad of gouden tip heb jij ooit gekregen om met jouw andere manier van denken om te gaan? Eentje waar je echt veel aan gehad hebt of nog altijd blij mee bent. Stel je voor dat je die niet zou gekregen hebben… Laat andere sensitieven er ook hun voordeel mee doen.  Zo bouwen we samen aan een echtere, warmere en vooral menselijkere werkomgeving.

Bedankt om je tip hieronder bij reacties te geven!

 

P.S.: Binnenkort zal het terug mogelijk zijn om je aan te melden voor het online programma “De kracht van sensitieve leiders”. Je kan je aanmelden op de wachtlijst via deze link, dan word je als eerste verwittigd. Je vindt de lijst onder aan de pagina als je de link volgt.