Het inzetten van je ‘sensitiviteit’ als kracht: Hoe maak je de shift van onzekerheid naar daadkrachtig leiderschap?

Het start met te beseffen dat sensitiviteit het fundament van daadkrachtig leiderschap is.

Het echte alfa-mannetje of -vrouwtje in een kudde geeft leiding vanuit empathie. Als een lid van de kudde ziek is, zal de alfa de eerste zijn die er naartoe gaat om aan de rest te tonen: wij laten niemand achter. Leiders met moed zijn niet alleen dapper en sterk, maar ook opvallend empathisch.

De sleutel om de shift te maken van onzekerheid naar daadkrachtig leiderschap als sensitieve leider, is zelfwaardering. Op school of thuis hebben we als kind vaak geen waardering gekregen voor onze sensitieve eigenschappen. Later op het werk zijn er bitter weinig leidinggevenden die ons voordoen hoe je je sensitieve eigenschappen kan inzetten.

Onontgonnen gebied

Een sensitieve leidinggevende of ondernemer staat dus in redelijk onontgonnen gebied. Dat komt omdat we bruggenbouwers zijn naar een nieuw soort leiderschap. Maar hoe doe je dat dan? Eerst en vooral door jezelf wel te kunnen waarderen voor je eigenschappen. En dat is niet zo makkelijk omdat er vaak geen extern kader is of was dat je bewierookt. Het stereotype leiderschapsbeeld (de zelfverzekerde alfa man die het goed kan uitleggen) krijgt nog steeds de meeste erkenning. De meerderheid van de mensen zit nog vast in een oud beeld van leiderschap. Dat is normaal, we hebben het zo aangeleerd gekregen. Tegelijkertijd zijn mensen op zoek naar meer menselijkheid, echtheid, warmte, verbinding. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we meer over deze behoeften durven spreken. Plots werd het aangeraden om als leidinggevende te informeren naar hoe het nu echt met je teamleden gaat. Dat was wenselijk omdat meer en meer mensen aangaven dat ze door het remote werken de connectie met het team misten. Er mocht meer gepraat worden over het emotionele. Het was niet vreemd om te zeggen dat je het moeilijk had.

Complexiteit en de pandemie bondgenoten van sensitief leiderschap

Bijkomend is men in de bedrijfswereld op zoek naar een manier om met complexiteit om te gaan. De enige manier om het hoofd te kunnen bieden aan complexiteit is het omarmen van diversiteit. Je hebt de verschillende invalshoeken van al je teamleden nodig om op een innovatieve en creatieve manier te kunnen omgaan met de veelheid aan verandering. De enige manier om diversiteit echt te omarmen is empathie. Je kunnen openstellen voor een standpunt of idee dat anders is dan dat van jou. Op die manier zijn complexiteit en de pandemie bondgenoten van sensitief leiderschap. Ze maken duidelijk waarom sensitieve kwaliteiten nodig zijn. Die duidelijkheid zal sensitieve mensen helpen om hun kwaliteiten als waardevol te zien. Zeker in een rol als leider.

Meer waardering aan jezelf geven

Zelfwaardering is de sleutel. Ok, maar hoe begin je daar aan? Concreet zou je voor jezelf een opsomming kunnen maken van wat jij als je sensitieve kwaliteiten ziet, in de kolom daarnaast schrijf je op hoe je ze als leider kan inzetten, in de kolom daarnaast schrijf je waarom ze waardevol zijn. In de laatste kolom hou je voorbeelden bij van hoe je het effectief gedaan hebt. Als je dit een tijdje doet kan je terugblikken op je eigen lijst aan verwezenlijkingen op basis van net jouw sensitieve eigenschappen. Zo leer je de waardering die nog te weinig van buitenaf komt aan jezelf geven. En dat maakt je daadkrachtig.

Als je het moeilijk vindt om je eigen sensitieve kwaliteiten te benoemen of de link te leggen met hoe je ze als leider kan inzetten, help ik je daar graag mee op weg. Vraag hier jouw gratis strategiesessie.

Ann Baeke - Natural Leadership

Jaartraject sensitive leadership community

Leadership Magic voor sensitief intelligente pioniers!

Ann Baeke - Natural Leadership

Online programma 'De kracht van sensitieve leiders'

Leadership Awareness voor sensitief intelligente exoten!

Ann Baeke - Natural Leadership

Keynotes

Op zoek naar een boeiende spreker? Ontdek hieronder meer over de keynotes:

0 reacties