Wat is Coaching?
Coaching kwam overwaaien uit de Angelsaksische wereld en is aan een enorme opmars bezig in ons land. Bij coaching ga je samen met je begeleider na wat je echt wil in je leven en/of je werk door vragen te stellen en doelen te bepalen. Om zo het beste uit jezelf te halen. Het doel verschilt van persoon tot persoon. Enkele voorbeelden: een nieuwe job, stressbestendiger worden, gezonder leven, verlegenheid overwinnen of een betere balans vinden tussen werk en privé. Aandachtspunten kunnen zijn: meer delegeren, voluit vertrouwen op je team, leren om duidelijk nee te zeggen of jezelf minder vaak wegcijferen.
Je coach zal doorvragen en het gesprek steeds terugbrengen naar de essentie om zo tot een resultaatgerichte probleemoplossing te komen. Hij of zij helpt je een bewustwordingsproces in gang te zetten en stimuleert je om zelf verantwoordelijkheid te nemen.
Wat is het doel van Coaching?
Coaching heeft als doel dat mensen in beweging komen en daardoor veranderen. Wat onbeweeglijk lijkt, tot beweging brengen zodat iemand ander gedrag kan stellen. Coaching activeert om op eigen kracht in beweging te komen en de moed en de discipline op te brengen om vragen op te pakken en actie te ondernemen. Zodoende wordt de persoon dat wat hij wil zijn in zijn privé – en /of werksituatie.
Wanneer kan coachen helpen?
Coaching kan helpen in alle situaties die staan voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Op elk moment dat je iets wil bereiken, maar dat je voelt dat het je niet lukt en je weet niet waarom, kan je via coaching tot bepaalde inzichten komen die je helpen je remmende factoren te herkaderen.
Komt een coach zelf met oplossingen?
Er is niets zo krachtig als de oplossingen die je zelf hebt gevonden. Pas dan vinden we de kracht om ze ook écht uit te voeren. Dus neen, een coach geeft geen oplossingen aan. Wat doet hij dan wel?
De coach gaat samen met de coachee exploreren wat oplossingen zouden kunnen zijn. Door vragen te stellen, nieuwsgierig te zijn, op ontdekking te gaan, verlaat de coachee de gebruikelijke paden en ontdekt nieuwe manieren om zichzelf en de omgeving te bekijken. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de realiseerbaarheid, opties, wil, externe hulpbronnen, wat mogelijke hindernissen zouden kunnen zijn.
Hoe vertrouwelijk is een coaching gesprek?
Het is van heel groot belang dat het vertrouwen tussen de coach en de coachee optimaal is. Dat wil dus ook zeggen dat de coach niet rapporteert aan zijn opdrachtgever. Voor een HR verantwoordelijke of een leidinggevende kan dit vervelend zijn, omdat we niet gewend zijn om niet op de hoogte te zijn van het wel en wee van een collega. Maar toch is dit bijzonder belangrijk.
Hoe meet je dan het succes van een coaching traject? Heel simpel: Je ziet verandering komen. Je hebt er als leidinggevende geen controle over wat de uitkomst zal zijn, maar dat is deel van het proces. Je laat de verantwoordelijkheid in handen van de coachee. Om dit op te vangen kan een tussentijdse opvolging ingepland worden met de HR verantwoordelijke of de leidinggevende en de coachee om de effecten op de gedrags-/competentieverandering te bespreken.
Waarvoor kan je een coach inroepen?
Als het over Personal Coaching gaat, dan hebben we het in de eerste plaats over alles wat met werk, zelfontplooiing en groei te maken heeft. Verandering in je carrière, werk, samenwerking, je talenten, je dromen, hindernissen, verandering in de breedste zin van zijn betekenis. Hoewel het veelal over werk gerelateerde thema’s gaat, kunnen ook privé zaken aan bod komen. Werk en privé leven zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar elke dag.
We hebben de idee dat coaching over het oplossen van problemen gaat, maar het is veel breder dan dat alleen. Coaching kan je ook inroepen als manier om bij jezelf of je medewerkers het beste uit zichzelf te halen.
Het uitgangspunt is: “We moeten mensen zien in termen van hun potentiële mogelijkheden, niet in termen van hun functioneren in het verleden.” John Whitmore.Hoe lang duurt een coaching traject?
Elk coaching traject start met een intake gesprek tussen de coach en de coachee. In dat gesprek worden de verwachtingen besproken en kijken we of beide zich goed voelen bij elkaar. Het is heel belangrijk dat er rapport is tussen zowel de coach als de coachee. Als beiden akkoord gaan, wordt er gestart met het coaching traject zelf. Afhankelijk van het traject rekenen we tussen de vier à zes gesprekken, telkens van anderhalf à twee uur, waarin er gewerkt wordt aan de doelen die in het intake gesprek werden afgesproken.
Het kan zijn dat er van buitenaf doelen worden opgelegd waarrond gewerkt moet worden, maar ook dan zal de coach afstemmen of er de wil is bij de coachee om hiermee aan de slag te gaan. Mensen kunnen niet onder dwang gecoacht worden. Dus zal er steeds naar de wil gezocht worden, vooraleer er van start gegaan zal worden. We zien vaak dat mensen achteraf, eens ze het coachend werken gewend zijn, terug keren om bijkomende coaching voor andere trajecten, maar dat deze sneller afgerond kunnen worden.